10-те най-популярни марки бира в света

Те са определени според подадените хектолитри за 2017 г.

10-те най-популярни марки бира в света
18548 ~ 2 мин. четене

Най-популярните бири в света не са непременно тези, които повечето европейци или американци биха очаквали. В световен мащаб бирената индустрия е продала бира на стойност 661 млрд. долара през 2017 г. И докато крафт бирата набира преднина и увеличава дела си, тя все още представлява само малък процент от тези продажби.

В отрасъла доминират някои от най-големите марки бира. 50-те най-големи бранда в света формират 48% от потреблението на бира, според доклад на Bank of America Merill Lynch, пише "Бизнесинсайдър".

И някои от тези мега-марки са имена, за които в Европа и Америка много хора не са чували, а камо ли опитвали.

Вижте 10-те най-големи марки в бирата през 2017 г. според общите продажби, като данните са събрани от GlobalData Consumer:

10. Coors - 26,5 млн. хектолитра

Базираната в Чикаго компания MillerCoors, собственост на Molson Coors, се опитва да увеличи продажбите на Coors Light.

9. Corona – 28,8 млн. хектолитра

Бизнесът на Corona процъфтява по целия свят и тя е много популярна от години извън Мексико.

8. Yanjing – 29,7 млн. хектолитра

Yanjing е китайска марка, създадена през 1980 г. През първата половина на 2018 г. Yanjing Beer отчита приходи в размер на 6,64 млрд. хонконгски долара или приблизително 850 млн. щатски долара, което е ръст от 8,9% на годишна база.

7. Harbin – 29,9 млн. долара

Harbin твърди, че е най-старата пивоварна в Китай. Напитката е много в Североизточен Китай, откъдето произхожда, но в действителност е собственост на Anheuser-Busch InBev.

Двамата най-големи играча в бранша - AB InBev и SAB Miller, наддаваха за Harbin през 2004 г., като AB InBev спечели със сделка, която оцени китайската пивоварна на 720 милиона долара.

6. Heineken – 34,3 млн. хектолитра

Холандската марка Heineken е една от най-разпознаваемите по света и заслужено получава място в топ 10.

5. Skol – 53,1 млн. хектолитра

Skol е създадена от британски, канадски, шведски и белгийски пивоварни, с цел създаване на международна марка. Днес брандът, собственост на AB InBev, почти изцяло се продава в Бразилия.

4. Bud Light – 44,8 млн. хектолитра

Докато Bud Light все още е номер 1 по продажби в САЩ, то в света тя е на четвърто място. Марката е на AB InBev.

3. Tsingtao – 49 млн. хектолитра

Tsingtao се продава почти изцяло в Китай, където често се сервира в бутилки от 640 милилитраИсторията на бирата започва през 1903 г. под името Germania-Brauerei.

Пивоварната "Цинтао" съобщи в края на август, че печалбите й са нараснали с 13,4% през първата половина на 2018 г., благодарение на мерките за намаляване на разходите.

2. Budweiser – 49,2 млн. хектолитра

Наричана „Кралят на бирите”, тя всъщност не е точно крал, но е под върха.

Продажбите на Anheuser-Busch InBev спадат с 3,1% през второто тримесечие, тъй като и двете най-големи марки - Bud Light и Budweiser, не успяха да увеличат пазарния си дял.

1. Snow – 101,2 млн. хектолитра

С огромна преднина пред останалите си конкуренти, Snow е най-популярната бира в света, с над два пъти повече продажби по обем от Budweiser.

Силата на марката Snow привлича вниманието на други бирени гиганти. В началото на август Heineken обяви плановете си да придобие 40% от капитала на CRH Beer Limited (CBL), най-големият производител на бира в Китай и компанията-майка на Snow.

Подкрепи Economic.bg