16 софийски църкви, снимани с дрон

Вижте красотата на религиозните храмове, заснети от maxmediabg

16 софийски църкви, снимани с дрон
5174 ~ 2 мин. четене

Невероятната красота на храмовете, заснета от високо, решиха да покажат фотографи. 16 от храмовете на територията на София, заснети с дрон, показа сайтът maxmediabg.com.

Албумът показва красотата в многообразието на религиозните сгради.

1. Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква. Най-старият строителен период е от края на Х век – началото на XI век.


2. „Свети Седмочисленици“ е българска православна църква в столицата София. Издигната е по предложение на Петко Каравелов върху основата на Черната джамия.


3. „Свети Йосиф“ е най-големият католически храм в България. При завършването на строежа е ударен от съюзниците, а след 1944, парите за възстановяването му изчезват.


4. “Свети Николай Софийски” е най-голямата по обем църква на територията на град София.


5. Църквата “Св. Св. Кирил и Методий” е един от първите храмове, построени в София след края на Руско-турската освободителна война (1878 г.).


6. „Свети Александър Невски“ е православен храм-паметник в София, който e катедрален храм на българския патриарх и символ на столицата.


7. Църквата Ротонда – “Св. Георги” е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града датираща от римската империя.


8. Първа евангелска църква - Строителството на църковната сграда е изпълнено за 11 месеца и завършва с освещаването ѝ на 17 септември 1889 г.


9. Баня Баши джамия - Смята се, че е построена ли 1566-1567 година от прочутия османски архитект Мимар Синан.


10. Света Параскева - Идеята за изграждане на новия храм “Св. Параскева” в София на мястото на полуразрушена църква, датира от 1910-а. Строителството приключва през 1930 г.


11.”Свети Николай Чудотворец”, известна като Руската църква, е православна църква в българската столица София, построена за нуждите на Руските имигранти в София.


12. Храм “Свети Георги” е построен в края на ХІХ и началото на ХХ век недалеч от софийските казарми. Храмът е осветен на 11.ХІ.1918 г. – празникът на Св. Мина.


13.Света София - Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни. През II век на това място е имало римски театър, a през следващите векове са издигнати последователно няколко храма.


14. Софийската синагога официално е открита на 9 септември 1909 г. Тя е най-голямата на Балканския полуостров и трета по големина в Европа след тези в Будапеща и Амстердам.


15. „Света Неделя“ е православна църква. Датира от Х век. През 1925 тук е извършен атентат от БКП с многобройни жертви.


16. Арменската апостолическа православна катедрала “Света Богородица” (“Сурп Аствадзадзин”) в София започва да се строи на 11.02.2011, към пролетта на 2015 г. строежът е завършен екстериорно.Подкрепи Economic.bg