През зимата трябва да се грижим повече за кожата си

Хората с проблемна кожа трябва да използват медицинска козметика, съветва д-р Иван Пеев

През зимата трябва да се грижим повече за кожата си
5170 ~ 6 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Д-р Иван Пеев е водещ дерматолог и медицински управител на една от големите столични клиники AestheLine Clinic. Зад гърба си има богат професионален опит, натрупан по време на специализацията си в клиниката по дерматология, към Военномедицинска академия, София и като консултант-дерматолог в медицински център. За периода 2011 г. – 2015 г. е бил асистент в клиниката по дерматология към ВМА, където е преподавал на студенти по медицина към Софийския  университет. От 2009 г. участва като изследовател в клинични изпитвания с нови групи медикаменти за лечение на псориазис и атопичен дерматит. Професионалните му интереси са в областта на лечението на витилиго, псориазис, атопичен дерматит, оперативна дерматология, неоперативно моделиране на тялото (боди контуринг) и неоперативни техники за подмладяване на кожата. 

- Д-р Пеев, как да се грижим за кожата на лицето и тялото през зимата?

Зимата е коварен сезон за кожата. Тя е изложена на силно агресивни фактори, като ниски температури и влажност, вятър и слънце. Това води до нейното силно засушаване, което е предпоставка да се обострят хронични заболявания като различни форми на дерматит, псориазис, атопична екзема и др.

Начинът, по който може да защитим кожата си от вредните влияния е като използваме козметика, която има по-голямо съдържание на мазнини. По този начин се създава защитен филм върху кожата, който предотвратява изпаряването на водата от нея и я прави по-мека и гладка. Има две прости правила, с които може да се постигне това. Първото е да почиствате лицето с мек, неизсушаващ гел или мицеларен разтвор, а второто е да използвате крем или унгвент (мазен крем) за хидратация на кожата, вместо гел, мляко или лосион. За хора, които са склонни да развиват дерматити през зимата е подходящо да прилагат специализирани козметични кремове, т.нар “cold cream”.

- Кои са типичните процедури за зимния период и към какво трябва да се подхожда с внимание?

Зимата е най-подходящият сезон за всякакъв вид процедури. Основната причина за това е по-малкото слънцестоене и по-слабото слънце. Тези условия са особено подходящи за по-агресивни процедури с нарушаване на кожната обвивка като химически, лазерни пилинги, дермабразио, някои лазерни процедури, IPL и други, тъй като рискът от хиперпигментации е много нисък, изпотяването е по-малко, съответно рискът от инфекции по-нисък. Най-честите процедури, които се правят през този сезон са фотоподмладяване, епилация и пилинги. Винаги трябва да се подхожда с внимание към тези процедури и да се правят от опитен специалист-дерматолог със съответен сертификат за качество на апаратурата или продуктите, които използва.  

- Какво домашно лечение препоръчвате на клиентите си с проблемна кожа?

Това е много хубав въпрос. Хората с проблемна кожа трябва да използват медицинска козметика, тя е създадена за това. Съвременната медицинска козметика не съдържа парабени и други консерванти. Някои от компаниите разработиха специални капачки-апликатори, които да не допускат да навлиза въздух, като по този начин продуктът остава стерилен и няма нужда да се слагат консерванти, за да се запази. Друго предимство на медицинската козметика, е че тя се разработва на базата на клинични проучвания, първоначално със здрави доброволци, след това с хора с проблемна кожа. Това е период, който продължава понякога десетки години, преди продуктът да получи разрешение да стъпи на пазара. При масовата козметика, тези неща не се случват. Разбира се, че изписвам и лекарства за вкъщи, но това винаги се случва под мой контрол. 

- Какво не трябва да забравят любителите на зимните спортове, когато са навън в планината?

Най-важното е да не забравят слънцезащитния крем. През зимата в планината слънцето е изключително силно. Около 80-90% от слънчевите лъчи се отразяват от снега и се поемат от нас. Понякога се получават много тежки изгаряния. Съветвам да се взема крем, а не мляко или олио, със слънцезащитен фактор 50+. Комбинацията от слънце и вятър е бич за устните, затова те трябва да се намазват най-малко през половин час с крем или стик за устни със слънцезащитен фактор. В противен случай рискът от развитие на остър хейлит (възпаление на устните) е много висок. Преди време при мен дойде пациентка, която бе запалена скиорка и години наред всяка вечер след ски е сушила грейката си, докато е облечена с нея пред камината. В резултат на това хронично излагане на силна топлина, тя е направила erythema ab ignе (еритем от изгаряне), който се характеризира с мрежовидни лилаво-червени и кафеникави ивици по кожата. Такова нещо може да се случи и със загряващите гелове.

- Разкажете ни повече за фототерапията за лечение на псориазис и други дерматологични заболявания. Колко време се прилага и има ли странични ефекти?

Фототерапията по своята същност може да се разгледа като климатотерапия, тъй като и при двете се използват ултравиолетовите лъчи, като основа на лечението. В единия случай това е слънцето, а в другия (фототерапията) са изкуствени източници на светлина. Предимството на фототерапията е, че може да излъчва ултавиолетови лъчи с точно определена дължина на вълната (от 280 до 400 nm), които са биоактивни, т.е. попаднали в кожата предизвикват редица реакции, като подтискане на автоимунните процеси и възпаление при псориазис и атопичен дерматит и стимулиране, образуването на пигмент при витилиго. 

Продължителността на терапията е строго индивидуална и се определя от характера и тежестта на болестта. Обикновено, за да се види някакъв резултат, е необходимо да се направят поне 10 процедури. При псориазис и атопичен дерматит е желателно процедурите да се направят 5 пъти в седмицата, а при витилиго 2-3 пъти седмично. За над 100 годишната си история, в която се е прилагала фототерапията, тя се е установила като безопасен метод за лечение на редица заболявания. Като странична реакция често се наблюдава зачервяване и парене на кожата, като от слънчево изгаряне. По друг начин стои въпросът, когато се комбинира с различни медикаменти.

- На колко време е желателно хората да си правят профилактичен преглед?

В дерматологията единственият профилактичен преглед, който за съжаление не е застъпил като задължителен в нашата страна, е за меланом. Такива прегледи е желателно да се правят веднъж годишно, а при хора с по-светла кожа, над 20 бенки или фамилна анамнеза за меланом, на всеки 6 месеца. За по-точната диагностика съветвам да се доверите на специалист, който прилага дерматоскопия - метод, с който детайлно може да се види бенката и при необходимост да се заснеме с цел по-нататъшно проследяване.  В много от по-развитите страни именно такива прегледи, драстично намалиха смъртността от меланом, който за съжаление си остава един от най-злокачествените тумори в човешкия организъм. 

- Опасно ли е да се премахват бенки и трябва ли да се изследват?

Ако има и най-малко съмнение, че една бенка е лоша, правилото е да се изреже. Изрязването е най-сигурният метод да се премахне една бенка, тъй като ни дава възможност да направим хистологично изследване, което да ни даде точната диагноза. В момента дерматохирургията е във възход, операцията се прави с местна упойка, използват се атравматични шевове и игли, които почти не оставят белези. Цялата процедура, в зависимост от сложността трае между 20 и 40 минути.

- Коя е най-подходящата възраст за прилагане на естетични намеси?

Много е трудно да се даде отговор на този въпрос, тъй като това е въпрос на лично усещане. Бих казал така, всяка една жена или мъж може да си направи процедура, когато е абсолютно убеден/а, че я иска. Много е важно обаче очакванията да бъдат реалистични, няма как ако сте на 60 години, да изглеждате като на 30. За това съветвам хората, които държат на външния си вид да започват да правят подмладяващи процедури от  ранна възраст например 33-35 години, когато започват да се появяват първите забележими бръчки. Това ще се отплати в бъдеще, тъй като поддържаната кожа, ще се нуждае от по-щадящи процедури, които ще се прилагат по-рядко. Така ще се запази естествения вид на лицето и винаги ще изглеждате с няколко години по-млади. В някои страни е забранено правенето на естетични процедури преди навършено пълнолетие, освен по медицински показания, аз също съм привърженик на тази идея.

Подкрепи Economic.bg