Софийските улици пропадат заради некачествени ремонти

Само една фирма е глобена с 600 хил. лв.

Софийските улици пропадат заради некачествени ремонти
Безкомпромисни сме към качеството, както на строителството, така и на вложените материали. Към момента единствената санкционирана фирма е "СК 13 Транстрой", отговорна за ремонта на релсовия път по бул."България", който се направи по европейския проект за интегриран градски транспорт. Останалите са отстранили повредите за своя сметка. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на общинските съветници от БСП Николай Белалов и Гергана Алексова.

Повод за питането станаха многократните пропадания на бул."Черни връх", появилите се дефекти на бул."Цариградско шосе", ул."Костенски водопад", бул."Витоша", бул. "България", Южния парк.

Тя уточни, че всички фирми се избират по Закона за обществените поръчки. "Не мога да отстраня някоя фирма от участие в търга, защото преди това на друг обект е направила некачествен ремонт, законът не го позволява", каза Фандъкова в отговор на въпрос защо тези фирми се допускат отново да правят ремонти.
Столичният кмет посочи, че налагането на санкции на фирмите има дисциплиниращ ефект и те се стремят да работят качествено.

За най-пресните две пропадания на бул. "Черни връх" все още няма яснота дали са причинени от строящото се в момента метро. Назначената специална комисия от експерти от експлоатационните дружества, "Метрополитен", фирмата изпълнител и външни все още не е дала становище. Предприети са мерки за обезопасяване на района и е направено укрепване.

Фандъкова посочи, че преобладаващата част от дефектите като счупени и деформирани навеси за спирки, оградни елементи и козирки са от вандалски прояви и катастрофи. Възстановяването на разходите за тези щети става по съдебен път на базата на протоколи за пътно-транспортни произшествия, каза кметът на София.

Тя увери, че общината следи качеството на строителството на бул."Витоша" в участъка от ул."Солунска" до ул."Алабин" от "Трейс Витоша".
Коментари: 0