Solar Impulse 2 в почивка за няколко месеца

Самолетът има нужда от подобрения за по-дългите полети

Solar Impulse 2 в почивка за няколко месеца

Околосветската обиколка на швейцарския самолет, захранван със слънчева енергия, Solar Impulse 2, ще бъде прекъсната най-малко за няколко месеца.

След като извърши почти половината от планираното околосветско пътешествие, без да използва и капка гориво, самолетът ще трябва да кацне на твърда земя за неопределено време. Почивката ще продължи поне няколко месеца.

Причината е необратимо увреждане на някои части на батериите, което изисква ремонт, съобщиха организаторите на полета.

По време на полета от японския град Нагоя за Хаваи, който продължи над 117 часа, температурата на батериите се повиши прекалено заради прекомерната изолация, се казва в съобщението. Някои от тях са безвъзвратно повредени и трябва да бъдат ремонтирани или заменени, което изисква няколко седмици работа. Освен това група от инженери изучават различни възможности за по-добро управление на процеса на охлаждане и отопление за много дълги полети.

Solar Impulse 2, конструиран в Швейцария, е подобрена версия на своя предшественик – Solar Impulse, и е с увеличени размери. Размахът на крилете му е 72 м, теглото - около 2,3 тона. На самолета има 17 хил. слънчеви акумулаторни батерии, които захранват 4 електрически мотора.

Теоретично, самолетът е в състояние да бъде постоянно във въздуха, тъй като натрупаната през деня енергия е достатъчна, за да лети през нощта. Скоростта му е около 140 км в час. 

Коментари: 0