SpaceX продължава да пише история с нова мисия до МКС

Частната компания на Илон Мъск изстреля четирима астронавти в орбита

SpaceX продължава да пише история с нова мисия до МКС

Снимка: SpaceX (Архив)

1592 ~ 1 мин. четене

Kораб на SpaceX за втори път изведе в космоса астронавти, които ще превози до Международната космическа станция. Това са Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър от НАСА. С тях на борда е и Соичи Ногучи от Японската космическа агенция. 

SpaceX

Капсулата Crew Dragon бе изстреляна тази нощ и ще пътува до МКС около 27 часа. Ако корабът бе изведен в космоса в събота, пътуването щеше да отнеме 8 часа – заради по-близкото разположение на станцията. Лошото време обаче наложи отлагане на старта.

Съвместната мисия на НАСА и SpaceX е първата оперативна такава. Дебютно компанията на Илон Мъск изведе космонавти до МКС през май. Полетът беше тестов и целеше да докаже способността на Crew Dragon да превозва хора в орбита. А след сертификацията му дойде ред и на регулярните изстрелвания. Така SpaceX стана първата частна компания, която се заема с транспортирането на астронавти в открито пространство, като постижението ѝ бележи повратен момент в космонавтиката.

Почти десетилетие САЩ нямаха свои представители на МКС, след като през 2011 г. програмата Space Shuttle бе прекратена. Затрудненията по транспортирането на астронавти оставиха многомилиардната орбитална лаборатория без достатъчно персонал. На борда ѝ през 2009 г. имаше 13 души, но през годините той бе силно редуциран. Сега екипажът ще нарасне до седем.

SpaceX разработи капсулата Crew Dragon по програмата за търговски екипаж на НАСА. С нея американската космическа агенция за първи път повери голяма част от проектирането, разработването и тестването на нови космически кораби в ръцете на частна компания. Тя възложи на SpaceX и Boeing договори с фиксирана цена на стойност съответно 2.6 млрд. и 4.2 млрд. долара. Корабът Starliner на втория играч обаче все още се бави.

Подкрепи Economic.bg