Илон Мъск отново сътвори космически прецедент

SpaceX изстреля успешно кораб с рециклиран двигател, който да отведе трети екип астронавти към МКС

Илон Мъск отново сътвори космически прецедент

Снимка: БТА

1896 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

НАСА и SpaceX изпратиха още четирима астронавти до Международната космическа станция (МКС) този петък. С мисията Crew-2 бяха отбелязани няколко прецедента. Може би най-голямо впечатление прави фактът, че това на практик е първото пилотирано изстрелване с ракета с рециклиран двигател, след като същият Falcon 9 бе използван и за Crew-1 миналата година. 

SpaceX

Капсулата Dragon пък, в която пътуват астронавтите сега, е онази, в която бяха Боб Бенкен и Дъг Хърли при първия полет до МКС миналата пролет. Сега обаче тя е премоделирана за 4-членен екипаж, като тук също има новост. SpaceX за първи път качва на борда на си европеец – този път до космическата станция се превозват двама американци, французин и японец. 

Капсулата бе изведена в открито пространство около 13 часа българско време с ракетата Falcon 9, която бе изстреляна от космодрума Кейп Канаверал, Флорида. Екипажът трябва да достигне МКС, намираща се на около 400 км над повърхността на Земята, в събота, след 23-часово пътуване.

Това е вторият редовен полет, с който SpaceX транспортира астронавти до МКС по програма на НАСА. Преди това имаше един тестов, с който частната компания трябваше да докаже на практика способността си безопасно да изпраща и прибира хора от станцията. За първи път тя изведе астронавти в космоса през май миналата година, с което бе поставена повратна точка по две направление. Първо, САЩ подновиха дейността си да изпращат свои астронавти в космоса, спирайки да разчитат за това на Русия. А второ, и още по-ключово – това за първи път в историята се прави от частна компания. 

Подкрепи Economic.bg