SpaceX успя да изпрати астронавти в космоса

Това е историческо постижение за компанията и космонавтиката

SpaceX успя да изпрати астронавти в космоса

Снимка: NASA

8932 ~ 1 мин. четене
Космическата компания на Илон Мъск – SpaceX, успя да изстреля двама астронавти към Международната космическа станция, записвайки официално името си в историята на космонавтиката, ставайки първата частна организация, извела хора в откритото пространство. 

Астронавтите на НАСА Боб Бенкън и Дъг Хърли бяха изстреляни в космоса с ракетата Falcon 9 от космическия център „Джон Кенеди“ във Флорида. Капсулата Crew Dragon се отдели успешно и сега ѝ предстои пътуване до МКС. Очаква се астронавтите да достигнат целта си в неделя. 

Вече веднъж лошото време попречи на SpaceX  да изстреля астронавтите. Първоначално полетът бе насрочен за 27 май, но бе отложен 20 минути преди старта заради неподходящи метеорологични условия. 

Това е първият космически полет на астронавти на НАСА от САЩ от девет години насам. Събитието е забележително не само за Америка, но и от гледна точка на това, че мисията се изпълнява от частна компания. До неотдавна космонавтиката беше запазена територия за правителствата. Днес секторът се либерализира и с действията си компании като SpaceX потвърждават обещаващото му бъдеще. 


Коментари: 0