SpaceX пуска в орбита първите прототипи за сателитен интернет

Приходите от проекта Starlink ще бъдат насочени към финансирането на мисия до Марс

SpaceX пуска в орбита първите прототипи за сателитен интернет

Снимка: Pixabay

1184 ~ 1 мин. четене
От години Илон Мъск промотира идеята си да пусне хиляди сателити в ниска орбита, които да доставят високоскоростен интернет на хората по целия свят. Подробностите около този план не са напълно известни, но сега стана ясно, че съвсем скоро предстои да бъдат изстреляни първите прототипи. Този уикенд се очаква в орбита да бъдат изведени два от тях, пише Engadget. 

Миналата година вицепрезидентът по спътниковите въпроси на SpaceX обяви, че първите демо сателити ще бъдат изстреляни в края на 2017 г. и началото на 2018 г. Тогава той обясни, че ако всичко върви добре, първият оперативен спътник ще бъде стартиран още през 2019 г. 

В писмо до FCC сега от компанията казват, че двата експериментални сателита Microsat 2a и 2b ще бъдат изведени в орбита с ракетата Falcon 9. Тя ще превозва и радар Paz за наблюдение, принадлежащ на испанското правителство. 

Излитането е насрочено за 17 февруари, събота. Falcon 9 ще бъде изстреляна от базата на военновъздушните сили Ванденбърг в Калифорния в 6:17 ч. местно време. 

Ако всичко върви по план, идеята на SpaceX е до 2024 г. да е разположила в орбита всичките си спътници за интернет. Проектът Starlink ще струва около 10 млрд. долара., но очакванията са той да генерира обратно достатъчно приходи, които впоследствие да бъдат вложени в голямата цел на компанията – мисията до Марс.
Подкрепи Economic.bg