Турция и България обсъждат увеличаване на ЖП превозите помежду си

Двете страни се споразумяха за взаимодействие за получаване на лицензи от български частни превозвачи

Турция и България обсъждат увеличаване на ЖП превозите помежду си

Снимка: Economic.bg

696 ~ 1 мин. четене

Увеличаване на железопътните пътнически и товарни превози беше обсъдено между ръководствата на турската държавна железница (TCDD) и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Планира се също подобряване на ЖП услугите.

Турска делегация, водена от генералния директор на турската железница Иса Апайдън, беше на работно посещение в страната ни от 12 до 14 февруари. Още в първия ден на визитата двете делегации посетиха интермодалния терминал в Пловдив. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество на български и турски частни превозвачи в областта на интермодалните превози, превозите на цели камиони с кабини, достъпа на превозвачи от двете страни до терминалите на всяка страна.

Двете страни се споразумяха за взаимодействие за получаване на лицензи от български частни превозвачи, както и от такива от турски частни превозвачи, с цел опериране на територията на двете държави.

Договорено беше създаването на работна група, която да следи за безпроблемната работа на граничния преход Капъкуле-Свиленград. Тя ще проследява приемането и предаването на влаковете от двете страни, както и ще спомага за разрешаването на всякакви въпроси, касаещи безпроблемната работа на граничния преход с цел увеличаване на жп трафика между България и Турция. 

Обсъдени бяха възможностите за изграждане на мостове и тунели и опитът на турските железници в тази област, необходимостта и желанието от турска страна за превоз на пътници по направлението Истанбул-Белград. Дискутирани бяха въпросите за комбинирани превози и наличието на специализирани вагони за тяхното извършване, както и въпросите, свързани с инфраструктурните такси и мерките за поощряване на този вид превози.

Подкрепи Economic.bg