Спад в цените на петрола заради нормални засега доставки

Очаква се обаче тенденцията да спре от началото на месец май

Спад в цените на петрола заради нормални засега доставки

Снимка: Pexels

Цените на петрола се понижиха благодарение на знаци, че световните пазари остават нормално снабдявани със суровината въпреки затягането на американските санкциите срещу Иран, пише Reuters.

Към 9 ч. българско време фючърсите за международния бенчмарков сорт Brent бяха поевтинели с 0.35% до цена 27.25 долара за барел, а фючърсите за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 0.39% до цена 66.04 долара за барел.

От началото на седмица фючърсите за суров петрол поскъпнаха до най-високото си равнище за годината, след като САЩ в понеделник обявиха, че слагат край на изключенията за всички осем държави, които досега можеха да купуват ирански нефт без да бъдат санкционирани от САЩ. Въпросните осем държави, които вече нямат право да купуват ирански петрол безнаказано, са Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция, Италия и Гърция.

Американските санкции срещу Иран бяха въведени през ноември 2018 г., но Вашингтон позволи на най-големите купувачи на нефт ограничени доставки на ирански суров петрол за още половин година, за да се адаптират към новата ситуация. Goldman Sachs и Barclays прогнозират, че с очаквания рязък спад на петролните доставки от Иран от началото на месец май, тъй като повечето страни ще се поддадат на натиска на САЩ, се очаква в краткосрочен план цените на нефта да спрат да се понижават.
Коментари: 0