Успехът на Уолстрийт донесе нови рекорди за S&P500 и NASDAQ

След 4-дневната почивка европейските борси също откриха работната седмица с позитивни резултати

Успехът на Уолстрийт донесе нови рекорди за S&P500 и NASDAQ

Снимка: БТА

1208 ~ 3 мин. четене

Серия от успешни корпоративни отчети на някои от най-големите компании на Wall Street донесоха силни повишения и нови рекордни върхове на затваряне за S&P500 и NASDAQ. Двата индекса успяха да реализират ръстове от 0.9% и 1.3% до съответно 2933 и 8120 пункта, докато индустриалният Dow Jones напредна със 145 точки.

В индивидуален план акциите на Twitter скочиха с над 15%, след като във финансовите си отчети компанията обяви, че активните ѝ потребители на месец възлизат на 330млн., при очаквани стойности от 318млн. Със силни резултати се отчетоха и Coca-Cola, United Technologies и Lockheed Martin, като акциите им поскъпнаха с респективно 1.7%, 2.3% и 5%.

След 4-дневната почивка европейските борси също откриха работната седмица с позитивни резултати и водещите индекси приключиха сесията на зелена територия. Паневропейският Stoxx600 напредна с 0.25% до 391 пункта, докато DAX, CAC, и FTSE записаха ръстове от съответно 0.15%, 0.26% и 0.88%. Със силно представяне се отчете енергийният сектор, подкрепен от поскъпването на петрола, а на обратния полюс компаниите от банковия сектор изостанаха с над 1%. На пазарите за суровини, щатският петрол записа нов връх за 2019 година. В края на деня барел от черното злато се разменяше за $66.25.

Сезонът на финансовите отчети ще набере пълна скорост в сряда с нов голям брой компании, които ще публикуват резултатите си за първото тримесечие на годината. Сред най-големите, които ще изнесат отчетите си преди отварянето на щатската търговска сесия, са AT&T Inc. и Boeing Corp., като очакванията за печалба на акция са съответно $0.85 и $3.11, спрямо $0.85 и $3.64 за същия отчетен период на 2018. Силно участие от технологичния сектор ще има след затварянето на сесията, когато Facebook. Inc., Microsoft Corp., Tesla Inc. и Visa Inc. ще публикуват своите резултати. Консенсусните очаквания са печалба на акция са съответно $1.65, $1, $2.51 и $1.24.

Commerzbank AG


Въпреки множеството медийни спекулации, акцията на немската банка продължава възходящото си движение от началото на годината. След последната серия от покупки, цената успява да пробие над 200-дневната пълзяща средна, което определяме като силен бичи сигнал. Кратка корекция и тест на пробива не са изключени, след което очакваме акцията да тества ниво от 9 евро.

EUR/USD


Неуспешния пробив на ниво 1.13 изпрати котировките на EUR/USD към нови дъна в унисон с вече дългосрочния низходящ тренд. Важно е да се отбележи, че около цена от 1.12 пазарът формира подкрепа, която може временно да ограничи разпродажбите. При пробив под 1.12 обаче, очакваме нов силен низходящ импулс и краткосрочно достигане до нов локален минимум под 1.11.  

Oil US


През последните два дни фундаменталните фактори са водещи в определянето цената на щатския петрол. Въпреки това, пробивът на $65 съвпада с последното отскачане от ниво 61.80% от корекцията на Фибоначи, което също така ни дава основания да смятаме, че следваща съпротива от пазара може да се очаква около $68 за барел. При формиране на мечи сигнал около тези нива, вход в краткосрочна спекулативна позиция би бил оправдан.

Nikkei


От началото на годината японският бенчмарк се движи в устойчив възходящ трендови канал, като след последното силно повишение, в момента котировките се намират в период на консолидация. Индикаторът на относителната сила красноречиво показва бичите нагласи на пазара, което ни кара да смятаме, че в краткосрочен план предстои атака на ниво 23 хил. пункта.

Коментари: 0