Ректорът на УНСС вярва, че държавата ще даде пари за новия кампус

По думите на Стати Статев ВУЗ-ът е получил само 3 млн. лв. европари при вложени 8 млн. лв.

Ректорът на УНСС вярва, че държавата ще даде пари за новия кампус

Снимка: Economic.bg/ Архив

1604 ~ 2 мин. четене
Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Стати Статев е оптимистично настроен, че държавата ще предостави пари за довършването на новия кампус на ВУЗ-а. Това каза самият Статев в сутрешния блок на „Нова телевизия“ по повод отвореното писмо от вчера, в което университета предупреди, че ще фалира, ако не получи 10.3 млн. лв. от правителството.

УНСС посочи, че работата по подписания на 7 декември 2016 г. договор за новия кампус ще приключи на 7 юни тази година. 4.5 млн. лв. за проекта се осигуряват чрез европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“, а още 7.5 млн. лв. идват под формата на съфинансиране от финансовото министерство. От УНСС отбелязват, че поради обещаното, но неполучено, финансиране от страна на държавата, през 2018 г. изпълнението на проекта е замразено. Именно затова ВУЗ-ът иска 10.3 млн. лв. от правителството възможно най-скоро.

По думите Статев проблемът не е във фалита. „Проблемът не е фалитът. Едва ли държавата ще остави най-големия си университет и най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа в неплатежоспособност. Аз съм оптимистично настроен, че на проблема ще бъде погледнато градивно и ангажиментът, който пое държавата през 2016 година, ще бъде изпълнен. Проблемът е, че срокът на договора е до 6 юни. И това беше поводът ние да се обърнем и да кажем, че финансирането трябва да бъде осигурено и то тази или следващата седмица, за да имаме технологично време да поискаме удължаване на договора с година или година и половина”, заяви той.

Ректорът допълни, че в грубия строеж на новия корпус на висшето учебно заведение са вложени 8 млн. лв. А това, което университетът е получил са обещаните за 2017 г. и 2018 г. по 1.5 млн. лв. европейско финансиране. Вследствие на това фирмата изпълнител е изпратила искане за доброволно изпълнение. Стати. Статев бе категоричен, че УНСС няма да спре да съществува, но ако сметките му бъдат запорирани, той няма да може да изплаща нищо – нито стипендии, нито заплати и всички други плащания.

Вчера от Министерството на финансите съобщиха, че ресорният министър Владислав Горанов планира да възложи финансова инспекция на проведената от УНСС процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за строителството на новия кампус на ВУЗ-а.
Коментари: 0