Спечелихме 236 млн. лв. от въглеродни емисии през 2015 г.

Необходим е ясен отчетен механизъм за вредните емисии, категорична е Ивелина Василева

Спечелихме 236 млн. лв. от въглеродни емисии през 2015 г.

Снимка: Стоян Йотов

ЕС няма да позволи Париж да се превърне във втори Киото, каза министърът на околната среда на водите Ивелина Василева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тя визира големите ангажименти, които съюзът пое в протокола от японския град, без да настоява за реципрочност от всички страни. По този начин се обезсмислиха големите жертви, които блокът прави, за да предотврати задълбочаването на климатичните промени.

„Този път ще настояваме за конкретни мерки, както и за механизъм на отчитане”, категорична бе Василева. Тя говори за работата на екоминистерството през 2015 г., климатичната стратегия на ЕС и България през новата година.

Двата конкретни резултата, които се очакват от Парижката конференция, са, от една страна, поне 55 страни да подпишат едно общо климатично споразумение. От друга – страните, които отговарят за 55% от въглеродните емисии, да подпишат.

България успя да пласира въглеродни емисии за 235 млн. лв през 2015 г., каза Василева. Това рязко контрастира на почти двойно по-ниската стойност от 135 млн. лв приходи, заложени в Бюджет 2015, отбеляза тя.

Тези пари, заяви министърът, ще финансират различни проекти за енергийна ефективност, въвеждането на възобновяеми източници и водене на зелени политики, като цяло.

„В следващият програмен период България може да разчита на 3,5 млрд. лв  за околна среда”, каза Василева. От ноември месец 2014 г. насам усвояването е почти 100%, рязко контрастирайки на предишния кабинет, допълни тя. Когато това правителство дойде на власт, имаше 15 процедури за нарушения към България, в момента са 10, добави министърът.

Коментари: 0