Срещата на Г-20: обещания и разногласия

Световните лидери обсъждат глобалните икономически предизвикателства и проблемите в сигурността

Срещата на Г-20: обещания и разногласия

Снимка: G20

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил пред американския си колега Барак Обама, че двете страни продължават да поддържат „партньорство за пример“, но е призовал за единна позиция относно наличието на кюрдски сили (ПКК и „Демократичен съюз“) в Северна Сирия, предава Anadolu Agency.

Ердоган и Обама проведоха 45-минутна затворена среща в кулоарите на срещата на Г20 в Китай – тяхната първа от опита за държавен преврат в Турция на 15 юли, пише агенция "Фокус".

Ердоган е подчертал, че двете страни имат „специални отношения“, но е наблегнал на това, че те „трябва да приемат общо отношение срещу всички терористични организации като членки на НАТО“. „Няма добри или лоши терористи, всеки вид тероризъм е лош“, заяви той. „Не искаме формирането на терористичен коридор на нашата южна граница“, заяви той, като добави, че турската армия се бори заедно със силите на коалицията за постигането на тази цел.

Руският президент Владимир Путин от своя страна коментира по време на срещата, че окончателното регулиране на конфликта в Сирия може да бъде постигнато само чрез политически средства. „Окончателно конфликти от подобен род могат да бъдат решени изключително чрез политически средства“.

Путин също така подчерта, че „реално да се противодейства на тероризма може само обединявайки усилията на всички заинтересувани държави“.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви на съвместната пресконференция с министър-председателя на Великобритания, че без отстъпки от страна на Русия ще бъде сложно да се премине към нов етап от урегулирането на конфликта в Сирия, предава ТАСС.

„Имаме сериозни разногласия относно страните, които подкрепяме (в Сирия). Създаването на структура за преговори с участието на всички страни в конфликта в Сирия е много сложно. Без отстъпки от страна на Русия трудно може да се премине към следващата част“, заяви той. Главна задача в преговорите между Русия и САЩ по урегулиране в Сирия си остава разграничаването на опозиция и терористи.

По думите на Обама, САЩ и Великобритания, като членки на НАТО, запазват единна позиция по отношение на Украйна и се противопоставят на Русия по този въпрос. „Ние сме партньори в НАТО, ние виждаме света по еднакъв начин, ние ще продължаваме да се противопоставяме на руската агресия в Украйна, ние ще продължим да се противопоставяме на киберзаплахите, ние ще продължим да се трудим неуморно, за да победим трористичните мрежи и ще работим за това, да победим „Ислямска държава“, заяви още американският президент, цитиран от агенция „Фокус“.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей иска да има честни и открити взаимоотношения с Русия, макар и да си дава сметка за запазващите се сложности в диалога между Лондон и Москва. Това заяви ръководителят на британското правителство в навечерието на срещата на Г20 в китайския град Ханджоу, преди началото на срещата с президента на Русия Владимир Путин.

„Макар и да признавам, че между нас може да има разногласия, има някои сложи и сериозни области за безпокойство и въпроси, които трябва да обсъждаме. Надявам се ще съумеем да имаме честни и открити отношения и диалог“, заяви тя.

Президентът на Китай Си Дзинпин смята, че Г20 трябва да се промени, за да се превърне от форум за обсъждане в реално действащ механизъм, предава РИА Новости. „Голямата двайсетица“ трябва да съответства на новите реалии и да търси път напред“, заяви той при откриването на срещата на Г20 в Ханджоу.

По думите на китайския лидер, Г20 може да се адаптира и да отчете реалиите на глобалната икономика, преобразявайки се от механизъм за реагиране на криза във форум, отговарящ за въпросите на глобалното управление. „Трябва „големите двайсет“ да се превърнат в действащ екип, а не дискусионен клуб“, подчерта Си Дзинпин.

Лидерите на страните от Групата на двайсетте най-големи икономики (Г-20) се събраха в международния експоцентър в китайския град Ханчжоу на 11-ата годишна среща за глобално икономическо сътрудничество. Разговорите между държавните глави сега акцентират върху решаването на глобалните икономически предизвикателства и проблемите на глобалната сигурност. 

Тази година събитието протича под наслов "Към иновативна, подсилена, взаимнообвързана и всеобхватна световна икономика".

Коментари: 0