Стартъпите – ДНК-то на съвременната икономика

Едва 13 от всички 226 „еднорози“ в света са европейски

Стартъпите – ДНК-то на съвременната икономика
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Всяка ера има своята водеща индустрия. През 19 век това е била железопътната, през 20 век автомобилната и комуникационната, а в настоящия на преден план са стартъпите. Около това мнение се обединиха участниците в Startup Europe Summit.

В София например те вече променят средата. „Като кмет разбрах, че нещата често се случват бавно, но благодарение на стартъпите и дигиталните технологии могат да се придвижват по-бързо напред“, каза столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя даде пример с приложения като „Гражданите“, Tickey и Urbo, които помагат на града в решаването на реални проблеми и за подобряването на живота на гражданите.

„Стартъпите са ДНК-то на съвременната икономика“, убедена е Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество. Причината те да са в основата на нашето време е тяхната специфична ценностна система. „Те с амбициозни, смели, растат бързо и променят бизнес модела, като решават специфични проблеми“, очерта Габриел тяхната същност.

Европа обаче не успява да отговори на световните темпове. Едва 13 от всички 226 „еднорози“ в света (стартъпи, достигнали пазарна капитализация от 1 млрд. долара) са европейски. В Европа има над 1200 стартъпа с голям потенциал, но основното предизвикателство е консолидацията.

Според Габриел има няколко неща, които могат да стимулират развитието им. На първо място това е единния цифров пазар, който ще разреши проблемите със сегашната фрагментация сред държавите членки, включително от регулаторна гледна точка. По думите на Габриел той трябва да бъде завършен до края на тази или началото на идната 2019 г.

Другото ключово нещо са публичните и частните инвестиции. В ЕС има няколко инструмента в тази посока, като Габриел посочи Плана Юнкер, новата програма „Дигитална Европа“ с бюджет от над 9 млрд. евро, както и механизма за  създаване на иновационни дигитални хъбове.

Хъбовете, каквито в България вече има три на брой, са шанс за прохождащите компании да компенсират липсата на ресурс, било то финансов или експертен. Съвсем скоро предстои ЕК да отвори нова покана за 8млн. евро за създаване на иновационни хъбове в региони, които не са развити.

Затова ЕК създава и мрежата Startup euro за Централна и Източна Европа, така че да стимулира развитието на региона.
Коментари: 0