Столична община съкращава бюджета с още 18 млн. лв. заради кризата

Това е втората актуализация на бюджета на общината

Столична община съкращава бюджета с още 18 млн. лв. заради кризата

Снимка: Красимир Свраков

832 ~ 2 мин. четене

Намалението на бюджета във втората му актуализация ще бъде с 18 млн. лв., каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в засаждането на дървета в двора на 42 ОУ „Хаджи Димитър“.

Това е втората актуализация на бюджета след като през април претърпя първата си актуализация и приходите и разходите в него бяха намалени с 24 млн. лв.

Фандъкова изтъкна, че актуализацията няма да попречи на нито един от проектите в столицата, както и че няма да има проекти с намалено финансиране. „Просто ще намалим прогнозата за приходите, за да отчетем намалените приходи в строителните разрешителни. На практика продължаваме изпълнението на всички си дейности, защото благодарение на увеличението на средствата както за инвестиции в образованието, така и за дейностите в социалната сфера и здравеопазването, можем да си позволим само да пренасочим средства“, обясни Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

В интервю за БНТ зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обяви, че от разрешителните за строеж са постъпили с 3.5 млн лева по-малко. Почти двойно по-ниски са приходи от туристически данък.

Кметът на София каза още, че актуализацията на бюджета ще помогне да се насочат средства към най-тежко засегнатия сектор – транспорта. По думите ѝ се предвижда 4 млн. лева да бъдат допълнително насочени към сектора. „Едновременно с това, благодарение на подкрепата на правителството, София получи 65 милиона лева за строителство на детски градини и училища“, каза Фандъкова.

С 1.2 млн. лева предвиждаме да се увеличат средствата за осветление и маркировки в сектор „Транспорт“, допълни Фандъкова. Тя призова столичани да спазват дисциплина, да носят маски на закрито и да спазват 1.5 метра дистанция.

Припомняме, че преди месец стана ясно, че Столична община вече има готовност и да изтегли 100 млн. лв. заем от Европейската инвестиционна банка. Това каза зам.-кметът на София в направление „Финанси и здравеопазване“. А пapитe щe бъдaт инвecтиpaни в изгpaждaнeтo нa 9 ĸлючoви зa cтoлицaтa инфpacтpyĸтypни пpoeĸтa, ĸaтo цeлтa e дa ce нaмaли тpaфиĸът и тoй дa бъдe извeдeн oт цeнтъpa нa гpaдa.

Подкрепи Economic.bg