Huawei попадна в нова обсада на САЩ

Вашингтон атакува още един бързо развиващ се бизнес на китайския гигант

Huawei попадна в нова обсада на САЩ

Снимка: БТА

4451 ~ 3 мин. четене

Huawei Technologies вече е почти изтласкана от големия европейски пазар, където предстои мобилните оператори да надградят мрежите си до следващото пето поколение, а сега изглежда, че компанията е под обсада на друг бързо развиващ се бизнес фронт – на изчислителните облаци, предава Bloomberg. 

Πpeз янyapи Нuаwеі пocтaви облачното си звeнo нapaвнo c бизнeca cъc cмapтфoни и тeлeĸoмyниĸaциoннo oбopyдвaнe, давайки сигнал, че по този начин ще опита да оцелее. Ceĸтopът нaпpeдвa и Πeĸин щe пoдĸpeпя вce пoвeчe ĸoмпaниятa чpeз пyблични oблaчни дoгoвopи, написа FТ.

Американски служители лобират пред европейските законодатели и лидерите в индустрията да използват западни компании – като същевременно избягват Huawei – за да изграждат центрове за данни. Този тип съоръжения стават все по-важни на фона на нарастващия обем от цифров информация.

Като част от европейска обиколка миналата седмица, заместник-секретарят на САЩ Кийт Крах се срещна с ръководители, включително изпълнителния директор на Deutsche Telekom и този на испанския телекомуникационен оператор MasMovil. Според информация на изданието той се е опитал да ги убеди да се откажат от китайските доставчици на облачна инфраструктура, като се е позовал на опасенията, свързани със сигурността на данните.

Гледайте на това като на продължение на 5G“, казва Крах. „Облаците са наистина важни, независимо дали става дума за облачни услуги или за самите центрове за данни. Това е голяма работа.“

Натискът от Вашингтон засяга един от най-бързо развиващите се бизнеси на Huawei. Най-голямата технологична корпорация в Китай през последните години натрупа впечатляващ списък от клиенти, включително Deutsche Telekom, френската Orange SA и испанската Telefonica SA. Сега тя се стреми да разшири обхвата си до клиенти като петролни компании, оператори на електроенергийни мрежи и доставчици на логистика.

На този пазар са и руги китайски играчи, като Alibaba Group Holding, която управлява по-голям облачен бизнес, и собственикът на WeChat – Tencent Holdings, която също не изостава много. Huawei обаче е по-уязвима, тъй като вече е под прицела на американската администрация, която успя да убеди някои правителства в региона да изключат оборудването ѝ от бъдещите си 5G мрежи.

Европейската облачна инфраструктура е бизнес, чиято стойност се равнява на 12.4 млрд. долара. Само тази година той е нараснал с 33% спрямо предходната 2019 г., по данни на пазарния изследовател IDC. На пазара доминират американските играчи, водени от AWS на Amazon. Във врата на гиганта дишат и други големи – Microsoft, IBM, Google и Oracle.

„Китайски играчи като Alibaba и Tencent не навлизат кой знае колко на европейския пазар“, посочва Карла Аренд от IDC.

Подобно на европейските телекомуникационни компании, които малко по малко се отказват от Huawei за изграждането на своята 5G инфраструктура, натискът на САЩ вече сработва и в облака. Главният изпълнителен директор на Orange Стефан Ришар заяви пред анализатори през юли, че облакът на компанията, изграден върху инфраструктура на Huawei, „вероятно вече не е от значение“.

„Очевидно днес облачната инфраструктура на Huawei не е непременно тази, която ще популяризираме в Европа“, каза той.

Понастоящем изграденият от Huawei облак на Orange се използва от Европейската космическа агенция и автомобилния производител PSA. Едва няколко дни преди коментарите на Ришар Orange подписа облачна сделка с Google.

Deutsche Telekom отказа да коментира срещата на своя главен изпълнителен директор с Крах, както и своите облачни бизнес планове. Компанията, чиито най-големи продажби идват от нейното подразделение T-Mobile в САЩ, има партньорства със Cisco, Microsoft, OVH и AWS на Amazon. Но също така предлага и оферта, базирана на инфраструктурата на Huawei, наречена „Open Telekom Cloud“, насочена към малки и средни компании.

Докато Huawei страда, американските компании процъфтяват. Nokia Oyj подписа в петък петгодишно споразумение за преместване на своята IT инфраструктура в Google Cloud на Alphabet. Американският доставчик наскоро спечели и многогодишна сделка за съхраняване на производствените данни на Renault SA, отбелязвайки първата голяма индустриална облачна сделка на американската технологична компания във Франция.

„Huawei губи пазарен дял в Европа“, казва Джим Луис, директор на програмата за технологична политика в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Мисля, че брандът му е накърнен. Продажбите на техните телефони продължават да се справят добре, но в инфраструктурата те са изтласкани от развития свят.“

Американските санкции вече застрашиха веригата за доставки на Huawei. Забраната на САЩ да се продават чипове на китайския играч влезе в сила на 15 септември. Тя пряко засяга продуктите на компанията, като безжични технологии, телефони и облачни предложения.

Що се отнася до 5G, Великобритания изключи напълно оборудването на Huawei, а Франция разработи такива правила, които почти на практика го правят твърде трудно използваемо, без да го забраняват на теория.

Huawei далеч не е победен в Европа, пише изданието. Миналата седмица компанията отвори изследователски център с площ от 743 кв. м в луксозен парижки квартал. Местният телеком шампион Orange заяви, че избирателно ще запази части от инфраструктурата на китайския производител в своите предложения.

САЩ обаче не отхлабват натиска върху европейските си колеги. „Всички тези компании, които имат облачен бизнес и центрове за данни, които използват Huawei, разбират, че по отношение на 5G, усъвършенстваните смартфони и техните сървъри те ще останат без чипове“, напомни Крах след европейското си турне в осем държави.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg