Huawei изгуби „сърцето“ на Европа

Безопасността на мрежите в Брюксел е от особена важност за американското разузнаване

Huawei изгуби „сърцето“ на Европа

Снимка: БТА

3290 ~ 2 мин. четене

Операторите Orange и Proximus избраха Nokia за доставчик на 5G оборудване за бъдещите им мрежи в Белгия, изваждайки Huawei от картината. Стъпката идва на фона натиска за изключването на китайския гигант от мрежите от следващо поколение, който САЩ оказват на международните си партньори. Предприетите от двата телекома стъпки са сред първите такива от страна на търговски играчи в Европа, пише Reuters.

Белгийската столица Брюксел е мястото, където се помещават Европейската комисия и Европейският парламент. Именно съсредоточаването на институциите на Европейския съюз там прави въпроса за телекомуникациите в страната от особено значение за разузнавателните агенции на САЩ. 

„Белгия е разчитала на 100% на китайските доставчици за своите радио мрежи и хората, работещи в НАТО и ЕС, са осъществявали телефонни разговори по тях“, посочи Джон Странд, независим консултант по телекомуникациите.

Сега изглежда, че операторите изпращат сигнал за важността на достъпа до безопасни мрежи, казва още той. А американското правителство от години твърди, че оборудването на Huawei е опасно за националната сигурност.

Huawei е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, срещу който САЩ се активизираха още повече през последните година-две на фона на започващото надграждане на мрежите до следващото пето поколение. Вашингтон лобира за изключването на бранда от инфраструктурата на държавите партньорки. Китайският гигант отрича нападките и настоява, че не изпълнява поръчения на властите в Пекин.

Компанията коментира решението на Orange и Proximus с думите, че то идва след търг, организиран от операторите и че е „резултат от свободния пазар“. С позицията си Huawei на практика подчертава, че не става дума за политически натиск.

„Приемаме лоялна надпревара. Колкото по-диверсифицирана е веригата за доставки, толкова по-конкурентоспособна става тя“, се посочва в официалното изявление на Huawei.

Договорите за ново оборудване за Orange и Proximus бяха спечелени от Nokia, която е един от основните конкуренти на Huawei, заедно с Ericsson. Заради натиска върху китайския бранд се очаква двете европейски компании да си спечелят по-добри позиции на пазара.

Компаниите не разкриват стойността на договорите.

Акциите на Nokia са нараснали с близо 3% в началото на търговията.

Подкрепи Economic.bg