Столична община актуализира бюджета си с 23.4 млн. лв. по-малко приходи

Средствата за изграждането на третия лъч на метрото остават непроменени, съобщи Йорданка Фандъкова

Столична община актуализира бюджета си с 23.4 млн. лв. по-малко приходи

Снимка: Economic.bg/Архив

1016 ~ 3 мин. четене

Бюджетът на столична община за 2020 г. вече е актуализиран. В новата му версия приходите са с 23.4 млн. лв. по-малко, поради което разходите се намаляват със същата сума. Причината, поради която се наложи актуализация, са намалените приходи на общината вследствие на кризата, предизвикана от мерките срещу коронавируса.

„След въвеждане на извънредното положение спадът на приходите само за месец март е 18.9 млн. лв. Прогнозите са, че спадът ще продължи. Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат чувствително да намаляват до края на 2020 г.“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook.

Поради факта, че кризата може да се задълбочи столичният кмет обяви, че има готовност за втора актуализация, след като в средата на годината се направи нова оценка.

В графа „данъчни приходи“ намалението е в размер на 12.1 млн. лв. – съответно с 8 млн. лв. са паднали постъпленията от данъка за възмездно придобиване на имущество, с 3.5 млн. лв. - данъка върху превозните средства и 600 хил. лв. спад на туристическия данък. Намалението на приходите от такси и други приходи е 11.3 млн. лв.

„Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли – 3.9 млн. лв., 2.6 млн. лв. по-малко от такса „битови отпадъци“, 1.4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1.4 млн. лв. на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги“, обобщи Йорданка Фандъкова.

Със същия размер – 23.4 млн. лв. се намаляват и разходите, за да се постигне балансиран бюджет, пише още столичния кмет. Средствата в инвестиционната програма се намаляват с 13.3 млн. лв., а с 12.8 млн. лв. текущите разходи. „Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този етап от развитието на кризата“, обяви Фандъкова.

Столичният кмет обяви, че се запазват всички планирани средства за стратегическите приоритети на столицата - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли.

„С 2.6 млн. лв. намаляваме средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци – запазваме финансирането само за проектиране на център за биомаса и завод за преработка на едрогабаритни отпадъци. С 1.9 млн. лв. намаляваме и  средства за ремонт на градски градини и паркове“, каза още Йорданка Фандъкова.

По прогнози на експерти кризата ще се задълбочи и ще има отражение върху публичните финанси и през 2021 г. Затова е важно да мислим за бюджет 2021 г. "Затова ще предложа да обмислим идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг – бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“ и връзките с околовръстния път – Източна тангента, Ломско шосе, бул. „Рожен“.  Така ще гарантираме инвестициите в София, както и възможността за много кратко време да изградим тези обекти, които ще изведат огромна част от трафика извън центъра и ще допринесат за бързо развитие на северните територии на София“, каза още тя.

Подкрепи Economic.bg