Потребителите вече ще виждат кой плаща за рекламите в Google

Компанията вече ще изисква от рекламодателите да преминат през щателна идентификация

Потребителите вече ще виждат кой плаща за рекламите в Google

Снимка: Unsplash

1116 ~ 1 мин. четене

Google обяви, че всички рекламодатели ще трябва да преминат процес на проверка, преди да купят рекламно пространство на платформата ѝ, предава Reuters. Новите правила влизат в сила от това лято, като целта е да се постигне максимална прозрачност, така че потребителите да могат да преглеждат информация за източника на рекламите, които виждат.

Рекламодателите ще трябва да представят документи за самоличност и регистрация на бизнеса, доказващи кои са те и коя е държавата, в която оперират, заяви компанията в своя публикация.

Досега Google изискваше потвърждаване на самоличността само за политически рекламодатели, пускащи предизборни реклами в нейната платформа.

Процес на проверка често се използва за филтриране на нискокачествени рекламодатели, като например тези, които се стремят да продават фалшиви медицински маски по време на пандемията на коронавирус.

Компанията заяви, че ще започне с проверка на рекламодателите поетапно в Съединените щати и ще продължи да разширява практиката в световен мащаб. Очаква се процесът да отнеме няколко години.

Конкурентът на Google в рекламния сектор – Facebook, изпитва сериозни затруднения с осветляването на финансирането на рекламите. Компанията бе погната заради съмнения, че през 2016 г. на платформата ѝ са се разпространявали спонсорирани от Русия политически реклами, повлияли на изхода от президентската надпревара в САЩ. Последваха разследвания, а само преди седмица генералният прокурор на Вашингтон заведе второ дело срещу Facebook заради неспазване на законите за прозрачност.

Подкрепи Economic.bg