Цените на петрола скочиха заради заплахите на Тръмп срещу Иран

Това не би било трайна подкрепа на пазара, освен ако ситуацията не ескалира допълнително

Цените на петрола скочиха заради заплахите на Тръмп срещу Иран

Снимка: БТА

1744 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се повишиха в четвъртък заради нарастващото напрежение в Близкия Изток, предстоящото свиване на производството с близо 10% в световен мащаб и обещанието за повече стимули за облекчаване на икономическия удар от коронавируса, предава Reuters.

Към 17:50 ч. българско време европейският сорт Брент поскъпна с 11.29% до 22.67 долара за барел, докато лекият американски петрол WTI скочи с 29.54% до 17.85 долара за барел, с което двата бенчмарка възстановиха частично загубите от вторник и сряда.

Цените на петрола преминават през една от най-бурните си седмици. Изтичащият майски договор на WTI в понеделник попадна на отрицателна територия за първи път в историята, тъй като търговците плащаха на купувачите да вземат суровия петрол от тях поради липса на място за съхранение. Притесненията за срива в търсенето поради ограниченията за пътуване и недостига на място за съхраняване на петрол все още доминират, но анализаторите твърдят, че не очакват повторение на ценовия шок от понеделник.

Скокът на цените в четвъртък последва съобщение на президента на САЩ Доналд Тръмп, че е инструктирал американския флот да стрелят по всички ирански кораби, които представляват проблем в Персийския залив, въпреки че по-късно допълни, че това не променя правилата на военните им ангажименти.

Ръководителят на Иранската революционна гвардия от своя страна заяви, че Техеран ще унищожи американските военни кораби, ако сигурността му бъде застрашена в Персийския залив.

По-рано този месец американските военни заявиха, че 11 военноморски кораби на Революционната гвардия се доближават до корабите на американския флот и бреговата охрана в Персийския залив, наричайки ходовете „опасни и провокативни“. В сряда пък иранската гвардия заяви, че успешно е извела в орбитата първия военен сателит на страната, което изглежда е привлякло вниманието на Вашингтон.

Американските военни твърдят, че същата балистична технология за далечен обсег, използвана за пускане на сателити в орбита, може да позволи на Техеран да изстреля ракети с по-голям обсег, може би някой ден с ядрени бойни глави. Техеран отрича твърденията на САЩ, че подобна дейност е прикритие за развитието на балистични ракети и казва, че никога не е преследвала разработването на ядрени оръжия.

„Това още веднъж засилва напрежението между САЩ и Иран. Въпреки всичко това не би било трайна подкрепа на пазара на петрол, освен ако ситуацията не ескалира допълнително“, заяви ръководителят на ING за стоковата стратегия Уорън Патерсън.

Намаляването на продукцията от производителите също подкрепи цените. Кувейт заяви, че е започнал да намалява доставките на петрол на международния пазар, без да чака 1 май, откогато официално би трябвало да влезе в сила сделката, договорена от големите страни износителки на петрол.

Подкрепи Economic.bg