Стотици фалшиви имейли за дългове заляха интернет

Вирусът е под формата на прикачен файл \"договор.zip\"

Стотици фалшиви имейли за дългове заляха интернет
Стотици потребители в интернет получиха имейли за несъществуващи задължения под формата на прикачен файл с наименование "договор.zip". 

В писмото се съобщава, че фирмата има задължения за услуги, които е заявила, в размер за около 2000-3000 лв. и съгласно договор, те трябва да се платят до 5 дни. В противен случай за всеки просрочен ден ще има санкция. 

По-голямата част от хората нямат фирми на свое име, но получават имейл, в който се казва, че трябва да платят за съществуващи задължения. ИТ специалистите съветват потребителите да не отварят прикачен файл "договор.zip". 

"Основните неща, които трябва да спазват, са елементарна хигиена на ползване на електронна поща, тъй като основно там е най-големият брой зарази. Съветвам да не се отварят писма, които не чакат. Например, ако не очакват пратка от някого, не трябва да отварят фактура, която са получили и по всяка вероятност това няма да е практика с добри намерения към съответния потребител", разказва пред Economic.bg Спас Иванов, търговски директор на CENTIO Professional IT Security. 

По последни данни на Osterman Research всеки ден в България се откриват над 100 000 нови вируса, което е 1005% ръст за 3 години. 40% от всички засечени зарази в България за 2016 г. са криптовируси. 
Коментари: 0