Страхът от нова вълна на Covid-19 изпрати цените на петрола надолу

Възстановяването може да се окаже по-трудно, ако новите случаи продължат да растат

Страхът от нова вълна на Covid-19 изпрати цените на петрола надолу

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижиха във вторник заради опасенията, че потреблението на горива няма да се възстанови достатъчно бързо. Тези притеснения се появиха след новите случаи на коронавирус в Китай и други части на света, пише Reuters.

Сорт Брент поевтиня с 0.5%, до 39.52 долара за барел към 8.00 ч. българско време. Американският лек суров петрол спадна с близо 0.6% до 36.91 долара за барел.

Случаите с коронавирус нараснаха до над 8 милиона в световен мащаб в понеделник, като нови инфекции се разразиха в Латинска Америка, докато САЩ и Китай се борят с нови огнища. Но засега експертите са на мнение, че няма да се стигне до нови блокировки, наблюдавани в началото на годината.

„Макар че заглавията за COVID-19 подчертават, че възстановяването на търсенето вероятно ще е бавен процес, изглежда малко вероятно да видим връщане към мерките за блокиране, които имаше през първото тримесечие“, казва Стивън Инес, главен стратег по глобалните пазари в AxiCorp.

Надеждата за повече съкращения на доставките на петрол от големите производители също помогна за предотвратяване на по-стръмни спадове на цените, смятат анализаторите.

Цените се повишиха в понеделник, след като министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства изрази увереност, че производителите от ОПЕК+, които не са били в пълно съответствие с предварително договорените съкращения, ще увеличат дела си в следващото съкращение.

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и съюзниците, включително Русия, известни като ОПЕК +, се съгласиха този месец да удължат намалението на производството с 9.7 млн. барела на ден до юли. Те също така призоваха членове, които не са се съобразили, да компенсират своите ангажименти с допълнителни съкращения по-късно.

Американските шистови производители също намаляват сондажите на фона на срива в търсенето на петрол.

Коментари: 0