Над 15 хил. българи са отишли в Гърция вчера

И днес продължава струпването на коли на пунктовете с южната ни съседка, но е по-спокойно

Над 15 хил. българи са отишли в Гърция вчера

Над 15 хиляди българи вчера са напуснали страната в посока гръцките плажове. Именно този голям интерес предизвика километричните опашки от автомобили на граничния пункт „Кулата-Промахон“, съобщава БНТ.

Някои от желаещите да напуснат България се наредиха още от сутринта на границата с южната ни съседка, въпреки че едва по обед гръцките власти пусна свободното движение. Точно в 12.00 ч. вчера отпадна 14-дневната карантина на влизащите на нейна територия.

Средно по четири часа отнемаше изминаването на последните 3-4 км преди граничния пункт с Гърция за шофьорите на камиони.

Тази сутрин трафикът на Кулата продължава да е изключително натоварен, но автомобилите са значително по-малко от вчера. Преминаването им през ГКПП-то се осъществява и по-бързо, въпреки че все още има опашки от коли.

Всички 5 гишета на вход и изход работят. От „Гранична полиция“ уверяват, че така ще бъде през целия летен сезон.

Огромният интерес на български граждани към южната ни съседка се приема като негативен отговор на призивите от страна на властта и българския туристически бранш хората да изберат българското и да подкрепи сектора. Много обаче напомниха, че години наред услугите на българското Черноморие не са на достатъчно добро ниво.

Дори вчера премиерът Бойко Борисов призова браншът, на който бяха направени много отстъпки и получиха несравнимо повече подкрепа в коронакризата, да опита сам да привлече българите, като повиши качеството на услугите. „Надявам се туристическият ни бранш да привлече българите на нашето море, а не с такава радост да чакат днес решението ни с Мицотакис да отворим границите“, каза вчера Борисов.

Коментари: 0