Страните по „Балканския маршрут“ са решени да спрат мигрантите

Управниците на въпросните държави няма да допуснат повторение на бежанската вълна от преди 5 години

Страните по „Балканския маршрут“ са решени да спрат мигрантите

Снимка: БТА

3608 ~ 2 мин. четене

Държавите по т.нар. „Балкански маршрут“, по който през 2015-2016 г. преминаха стотици бежанци, този път са решени да не позволят на мигрантите да преминат, пише EUObserver.

Тъй като политическият климат в ЕС отива все повече в дясната част на спектъра, а премиерите на Унгария и Австрия се стремят към твърда антиимигрантска политика, много страни са нетърпеливи да демонстрират, че мигрантите няма да преминат границите на Блока този път.

Заедно с Гърция, Унгария също обяви, че замразява приема на бежанци на двата пункта от транзитната зона на южната ѝ граница. Гърция посочи, че има нова бежанска вълна от Турция, докато унгарските политици коментираха, че е възможно да има връзка между разпространението на коронавируса Covid-19 и миграцията в региона.

Европейската комисия вчера обяви, че „следи“ мерките, предприети от унгарските власти за ограничаване на достъпа на бежанците. Георги Баконди, съветникът по вътрешна сигурност на премиера Виктор Орбан, обясни пред журналисти в неделя, че повечето от мигрантите пристигат от Афганистан, Пакистан и Иран. И тъй като Иран е едно от огнищата на коронавируса, то замразяването на приема на бежанци е необходимо.

Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия, които съставляват „Балканския маршрут“, през 2015-2016 г. послужиха като коридор за стотици хиляди бежанци да стигнат до Германия и още повече на север.

През 2015 г. Унгария първа затвори границите си за мигрантите и обвини Гърция, като външна граница на ЕС, че не успява да ги спре. По-късно Будапеща дори издигна ограда по южната си граница, за да спре вълната. През 2016 г. Виктор Орбан нарече „илюзия“ споразумението между Брюксел и Анкара, според което Турция трябва да възпира мигрантите да влизат в ЕС в замяна на пари и отстъпки по определени теми.

В неделя Австрия също обяви, че ще спира каквито и да било мигранти, опитващи се да преминат границата ѝ, ако мерките за задържането им в Гърция и в другите страни по „Балканския маршрут“ се провалят.

Вчера хърватският министър-председател Андрей Пленкович обяви, че неговата страна ще направи всичко, което може, да за защити външната граница на ЕС. Според президента Зоран Миланович, който бе премиер по време на бежанската вълна през 2015 г., пък заяви, че повторение на събитията от преди 5 години е невъзможно.

Коментари: 0