Руският газ за България поевтинява с 40%

„Булгаргаз“ и „Газпром“ най-накрая договориха нова цена на синьото гориво

Руският газ за България поевтинява с 40%

Ръководителят на „Булгаргаз“ Николай Павлов

Снимка: Economic.bg

8578 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

След тежки преговори между „Булгаргаз“ и руската "Газпром" страната ни най-накрая успя да постигне сериозно намаление на цената на руското гориво. Днес от руския доставчик са изпратили подписния договор, според който синьото гориво за България ще е с 40.3% по-евтино. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов на извънереден брифинг в Министерски съвет. Той откри символика в датата, на която бе изпратен договорът от руска страна, навръх Националния ни празник 3 март. Преговорите между двете компании са приключили преди седмица. 

Така през месец април "Булгаргаз" ще предложи на КЕВР цената на руския газ да е 26.29 лв. за мегаватчас (без такси и ДДС). В момента тя е 44 лв., а намалението е с 40.3%. Тя ще влезе в сила със задна дата от 5 август 2019 г., когато е поискано намалението, обясни ръководителят на българското дружество Николай Павлов. Това означава възстановяване на сума от около 150 млн. лв. (без ДДС) на клиентите на "Булгаргаз".

„Следва да се отбележи, че новата ценова формула ще се прилага ретроактивно (със задна дата) – считано от 5 август 2019 г., когато „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром Експорт“ предоговаряне на условията на договора по отношение на цената“, обясни ръководителят на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

По думите му решението ще има значителен ефект върху клиентите на „Булгаргаз“, включително топлофикационните дружества, и като цяло върху българската икономика.

Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г. Това ще доведе до възстановяване на пари от „Газпром“ на „Булгаргаз“. Българското дружество от своя страна счита, че е редно и справедливо възстановената от „Газпром“ разлика между старите, по-високи цени и новите, по-ниски, да бъде възстановена на неговите клиенти.

„За тази цел „Булгаргаз“ ще поиска от КЕВР да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. Казвам го така, защото от 1 март важи новата цена по договора с „Газпром Експорт“ и ще се прилага тя“, каза още Павлов.

„Успяхме да опровергаем всички говорители, които повтаряха, че България нищо не е направила за цената на газа“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отбеляза, че Европейската комисия е изиграла важна роля за постигането на 40-процентното намаление в цената на природния газ.

„Благодарение на постигнатото споразумение по антимонополното дело между ЕК и „Газпром“ стана възможно като правнообвързващ ангажимент за „Газпром“ да бъдат подписани допълнителни споразумения на база, на които да се определи редът и начинът за водене на преговори, свързани с определянето на цената“, обясни енергийният министър.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че новият договор на България с „Газпром“ е с най-голямото понижение на цените от всички държави, които предоговорят условията си с руската енергийна компания.

„През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори и политически преговори. Проведохме ги професионално, с безценната помощ на Европейската комисия и неслучайно и днес на 3 март сутринта от страна на „Газпром“ ни върнаха договорът подписан“, каза Борисов.

Коментари: 0