Строят библиотека за 40 млн. лв. във Варна

Тя ще може да съхранява 1,3 млн. книги

Строят библиотека за 40 млн. лв. във Варна
280 ~ 1 мин. четене
Морската ни столица ще се сдобие с нова модерна библиотека. Проектът е дело на холандското архитектурно бюро и е избран измежду 370 други. Очакванията са строителството да започне до година, а стойността на проекта ще е около 40 млн. лв. Сградата ще е на четири етажа, цялата в стъкло, с голям паркинг. Тя ще може да съхранява 1,3 млн. книги. 

Това е първата библиотечна сграда, която се строи у нас в последните 30 години. В нея ще се помещава регионалната библиотека "Пенчо Славейков", която разполага с близо 900 хил. книги и има над 130-годишна история, предава BTV.

Въпреки това обаче тя никога не е имала свое собствено място в града, а помещенията й са разпръснати в различни точки. Липсва и достатъчно пространство, за да могат хората да седнат и четат на спокойствие, обясняват от библиотеката. 

Новата сграда удобство и модерен вид и ще се превърне в културен център на града. "Това е място за социални срещи, място за общуване, място за представяне на книги, място за различни творчески ателиета", обяснява директорът на библиотеката Емилия Милкова.
Подкрепи Economic.bg