Свръхчовекът у всеки от нас

Георги Ненов намери свой начин да променя себе си и другите

Свръхчовекът у всеки от нас

Снимка: Личен архив

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Бъди промяната, която искаш да видиш в света. Тази мисъл на Махатма Ганди подтиква Георги Ненов да стане част от позитивната промяна за себе си и за други като него. Той е човек, който се стреми към самоусъвършенстване, и затова слуша американски подкасти с  успешни хора. През 2016 г. решава, че е време да направи подкаст за българската аудитория.

По предложение на свой приятел го нарича „Свръхчовекът с Георги Ненов“. Така в аудиоформат започва да представя

истории на личния примери

и по този начин осъществява мечтата си да допринася хората да се развиват.

Но кой е свръхчовек? Това е всеки, който постига успехи в живота си в резултат на постоянство, труд, усилия, внимание. Катализатор за това обикновено е стремежът да се реши някакъв проблем и то по начин, който е за пример, обяснява Георги.

„Свръхчовекът с Георги Ненов“ тръгва като хоби, а сега е на път да стане устойчив „бизнес“.  В началото разговорите с успели хора „не слагат хляб на масата“, но те

дават силен импулс

на Георги да действа. Две години той развива проекта, преди да се реши да предложи слушателите на подкаста да станат дарители.  Въпреки мненията, че у нас никой не дава пари за безплатно съдържание и не подкрепя каузи, той решава, че си струва да опита. През 2018 г. се отказва от корпоративната си кариера в Хамбург, където е служител на Lufthansa Technik, и се връща в София. За да преживява, паралелно с подкаста в първите месеци развива и друга дейност, като разчита и на спестявания.

Георги дава трибуна на хора, които са като всеки от нас. Но те с

постоянство и упоритост

стигат до големия си успех. Негова аудитория са онези, които са с отворено съзнание и желание да се усъвършенстват. До момента над 180 са индивидуалните дарители, които основно са живеещи в България. В последствие проектът получава и силна корпоративна подкрепа, тъй като показва, че и тук се случват хубави неща.

„Мислете печеля/печелиш“ е четвъртият навик на високоефективните хора, формулиран от Стивън Кови. Георги Ненов го е усвоил и вече вижда как търсещите развитие печелят от това, което той прави.

 

Препоръки: Бързай бавно

-Без да бързаш, без да спираш. Бавното е плавно. Плавното е бързо. 

-Резултатите се постигат с малки стъпки, а не с големи подскоци.

-Успехите са следствие от посвещаването на нещо, а не просто от опитването. Но без опитване няма намиране.

-Колкото повече енергия влагаш, толкова по-добри резултати получаваш. Те обаче невинаги идват бързо.

-Всичко, което искаш да постигнеш, има цена, която се съгласяваш да платиш – осъзнато или не.

-Навикът е нашата втора природа, затова личният контекст определя вярната формула за всеки.

Лична зона

Георги Ненов се занимава с бразилско джу-джицу. Бойният спорт го учи да поставя граници, да отстоява позиции и бързо да взема решения. Придържа се към правилото „Рано лягай, рано ставай“. Обича да кара мотоциклет – така се фокусира в настоящия момент, когато трябва  да си нащрек, за да си в безопасност.

Коментари: 0

Още от Списанието