Сърбия се е договорила с Русия да произвежда „Спутник V“

Сърбия се е договорила с Русия да произвежда „Спутник V“

Снимка: БТА

1056 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

До 20 май съседна Сърбия се очаква да започне да произвежда руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ в Института по вирусология Торлак. Това обяви министърът по иновациите Ненад Попович, като уточни, че организацията на процеса вече е съгласувана с Москва.

По думите на Попович страната му ще бъде първата в Европа, която ще започне да произвежда руския препарат срещу COVID-19, респективно и да го изнася и разпространява из континента. Новината идва след вече оповестените амбиции на Москва да произвежда ваксината си в страни от ЕС. Преди дни се появи информация, че това може да се случва в Италия, като се водят преговори и с Франция и Германия.

Попович коментира още, че първоначално в Сърбия ще бъдат произведени 4 млн. ваксини. 

Според плана до края март трябва да бъде подписано споразумение с руските партньори за трансфер на технологии, а до 16 април в Сърбия ще пристигнат малки количества от субстанцията, от която ще бъдат изработени пробните серии от „Спутник V“.

Те ще бъдат върнати в Русия за анализ. Тестването ще продължи 21 дни, а след потвърждаване на изправността на ваксините, ще започне редовна доставка на по-големи количества от субстанцията за производство на препарата. В първата фаза в Сърбия ще се извършва само разфасоването на ваксината и дистрибуцията й в Сърбия и региона. При следващата фаза в Сърбия ще се произвежда и самата субстанция, вероятно до края на тази година, каза Попович.

Коментари: 0