Ваксината на Novavax е 96% ефективна срещу оригиналния COVID-19

Данните от изпитванията показват, че предпазва  срещу по-заразните мутации, но с по-малка ефективност

Ваксината на Novavax е 96% ефективна срещу оригиналния COVID-19

Снимка: БТА

2612 ~ 2 мин. четене

Ваксината срещу COVID-19 на Novavax Inc е 96% ефективна при предотвратяване на случаи, причинени от оригиналната версия на коронавируса, показва последващо проучване, проведено в Обединеното кралство. Съобщението на компанията я доближава стъпка по-близо до регулаторното одобрение, пише Reuters. Няма случаи на тежки заболявания или смъртни случаи сред тези, които са получили ваксината, казват от компанията като знак, че може да спре по-лошите ефекти от новите варианти, които са се появили.

Ваксината е била 86% ефективна срещу по-заразния вариант на вируса, разпространен в Обединеното кралство, като комбинираната степен на ефективност е 90%, въз основа на данни от инфекции при двете версии на коронавируса.

Акциите на Novavax скочиха с 22% при търговия след работно време до 229 долара. Те се търгуваха под 10 долара на 21 януари 2020 г., когато компанията обяви, че разработва коронавирусна ваксина.

В по-малко проучване, проведено в Южна Африка - където доброволците са били изложени предимно на другия по-нов и по-заразен вариант, широко разпространен там и разпространяващ се по света - ваксината Novavax е била 55% ефективна

Novavax също разработва нови формулировки на своята ваксина, за да предпазва от нововъзникващите варианти и планира да започне клинични тестове през второто тримесечие на тази година.

Резултатите от окончателния анализ на проучването във Великобритания до голяма степен съответстват на междинните данни, публикувани през януари.

Компанията очаква да използва данните за получаване на регулаторно разрешение в различни страни. Не е ясно кога ще бъде поискано разрешение от САЩ.

Дубовски каза, че Novavax все още планира да подаде заявление за разрешение от регулаторните органи в Обединеното кралство в началото на второто тримесечие на 2021 г. Проучването, в което са включени над 15 000 души на възраст от 18 до 84 години, е оценило ефикасността на ваксината по време на период с високо предаване на британския вариант на вируса, който сега циркулира широко.

Ваксината може да бъде разрешена за употреба в Съединените щати веднага след май, ако регулаторните органи там решат, че данните за Обединеното кралство са достатъчни за вземане на решение. Може да отнеме няколко месеца повече, ако те настояват да видят за първи път данни от процеса в САЩ, заяви главният изпълнителен директор пред Reuters по-рано този месец.

„В крайна сметка те трябва да решат дали данните, които можем да предоставим, са адекватни или ще предпочетат да изчакат данни от нашето проучване в САЩ“, каза Дубовски в четвъртък.

Всички заводи за производство на ваксини на Novavax трябва да бъдат напълно функциониращи до април. Производителят на лекарства очаква да произведе десетки милиони дози и да бъде готов за изпращане в Съединените щати, когато получи разрешение, каза изпълнителният директор Стенли Ерк пред Reuters.

Novavax планира да произведе своята ваксина в осем производствени обекта, включително Института за серум в Индия.

Коментари: 0