САЩ спират износа на ваксини на AstraZeneca за ЕС

Това може да доведе до ново забавяне на ваксинационните планове в Европа

САЩ спират износа на ваксини на AstraZeneca за ЕС

Снимка: БТА

5742 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз няма скоро да получи количества от ваксината на AstraZeneca, произведени в САЩ. Това пише Reuters, позовавайки се на свои източници. Агенцията изтъква, че това може да доведе до ново забавяне на ваксинационните планове в Европа. Компанията планираше да компенсира предишно обявено намаление на доставките, като използва количества, произведени в трети страни.

„Съединените щати ни казаха, че няма начин да доставят ваксини на AstraZeneca в Европейския съюз“, твърди високопоставен източник на Reuters в Брюксел. Той допълва, че дипломати на страните членки са били информирани в сряда.

От фармацевтичната компания са отказали коментар.

Към момента нейната ваксина не е одобрена за използване в Съединените щати и според други източници на медията именно това възпрепятства износа ѝ.

Освен в САЩ, извън Евросъюза AstraZeneca разполага с производствени мощности и в Индия. Те са обект на инспекция от страна на европейските власти.

Междувременно се повече европейски държави спират временно поставянето на ваксините на AstraZeneca от една определена партида, за която има данни, че причинява неописани в кратката характеристика проблеми. Вчера, по време на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ), стана ясно, че ваксини от тази конкретна партида са доставени за България и те вече са сложени на хората.

Коментари: 0