Тайните на израелския ваксинационен успех

Как страната вече успя да ваксинира 20% от населението си

Тайните на израелския ваксинационен успех

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху получава първата доза от ваксината на Pfizer и BioNTech

Снимка: БТА

3956 ~ 4 мин. четене

Само три седмици, след като първият израелски гражданин получи доза от ваксината на Pfizer и BioNTech – самият премиер Бенямин Нетаняху – страната е значително пред всички останали с процеса по ваксинация, обхващайки вече около 20% от населението си. А причините за този силен старт вече са ясни - Нетаняху разкри на 7 януари, че Израел е постигнал споразумение с Pfizer за обмен на данни за ваксинираните граждани в замяна на 10 млн. дози, включително обещание за пратки от между 400 и 700 хил. ваксини на седмица.

Съгласно това споразумение Израел ще предостави подробности на Pfizer (както и на Световната здравна организация) за възрастта, пола и медицинската история на хората, получаващи ваксината, както и страничните ефекти и ефикасността. Няма да се дава информация за идентифициране, за да се запази известна поверителност, разказва Politico.

10 млн. дози са капка в морето за Pfizer, която се ангажира да произведе поне 1.3 млрд. дози ваксини през 2021 г. - и вероятно ще произведе повече. След като регулаторното одобрение дойде в средата на декември - преди ЕС - Израел вече бе в готовност за получаването им и това мотивира американската компания да изпрати първите ваксини от производствената си линия именно там. Pfizer очевидно има полза да пусне своята ваксина в Израел, превръщайки я в пример за кампания за бърза ваксинация. Резултатите, които тя получава от Израел, особено ако са успешни, могат да стимулират маркетинга ѝ в световен мащаб.

И все пак, ваксините не дойдоха достатъчно бързо до Израел – страната с населението от около 9 млн. души има 495 хил. случая на COVID-19 и близо 3 700 починали от началото на пандемията.

За сравнение, в България към днешна дата заразените с вируса са малко над 209 хил. души, а починалите – 8 232, при население от около 7 млн. човека.

$$$

Въпреки успеха на ваксинационния процес остават въпросите колко точно дози са осигурили здравните власти и колко са платили за тях. Неясна бе и цената за една ваксина – до 5 януари, когато държавни служители неофициално разкриха, че Израел плаща по 30 долара за доза. Това пък е повече от два пъти сумата, която Белгия случайно разкри, че Европейският съюз плаща за същата ваксина.

Нетаняху, който се надява да бъде преизбран на парламентарния вот през март, също многократно е разказвал за близките си отношения с главните ръководители на Pfizer и Moderna, предполагайки, че връзките му са помогнали за осигуряване на милиони дози.

Говоря с тях непрекъснато“, посочва Нетаняху, добавяйки, че изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, потомък на еврейско семейство от Солун, е „голям приятел“ на Израел.

Малка държава, силно здравеопазване

Здравната система на Израел е дигитализирана, като болниците и другите здравни обекти водят дигитални записи на всички пациенти, позволявайки на всеки оторизиран компютър да извлича медицински данни на хората още от раждането им – включително предишни хоспитализации, предписани лекарства и ваксинации.

„Никога не съм виждала толкова много здравни работници, които доброволно да отделят от свободното си време за по-голямата кауза като тази“, обяснява за Politico медицинска сестра от Израел. Според нея чувството за социална солидарност и усещането, „че сме заедно“, са допринесли значително за скоростта на ваксинационната кампания на Израел – „може би повече, отколкото в други страни“, казва тя.

Засега Израел дава приоритет във ваксинационния процес на хора на възраст над 60 години, здравни работници и хора с определени заболявания. Към този момент повече от 72% от хората на и над 60 години са били ваксинирани.

Не без препятствия

Досега израелците получаваха само ваксината на Pfizer, но страната също така е осигурила дози на британската AstraZeneca и американския производител Moderna. Последният обяви миналия вторник, че нейната ваксина е одобрена от израелското министерство на здравеопазването.

Moderna обеща да достави 6 млн. дози, достатъчни да ваксинират 3 млн. души. Израел вече е получил първата от очакваните четири пратки, идващи през следващите няколко седмици, като втората - от около 480 хил. дози - се очаква в сряда или четвъртък.

Проблемите с дистрибуцията обаче не се решават, след като внесените дози преминат границата, тъй като ваксината на Pfizer и BioNTech трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий, което изисква специални техники за съхранение. Засега 30 подземни фризера, разположени в съоръжение близо до главното международно летище в Израел, съдържат около 5 млн. дози, които се препакетират в пакети от по 100 дози и се доставят в цялата страна.

Бързото разпределяне на дозите е от решаващо значение и това е една от областите, в които желанието сред израелците да се ваксинират ускорява усилията. Интересът е толкова голям, че всеки ден пред станциите за ваксинация се образуват опашки от хора с надежда за остатъчни дози.

Въпреки водещите кампании за ваксиниране в световен мащаб, Израел е подложен на обстрел от правозащитни групи, тъй като не е предоставил ваксини на палестинците в Газа, където е съобщено за над 45 хил. случая при 2 млн. жители, с повече от 400 смъртни случая. Въпреки неотложната ситуация, Хамас, който контролира ивицата Газа, е много малко вероятно да се координира с Израел за каквито и да било усилия за ваксинация.

Също така в страната има и общности, които не изразяват желание за ваксинация. Арабското малцинство на Израел - около 21% от населението - демонстрира предпазливост към ваксинацията. А много ултраортодоксални еврейски общности пренебрегват изобщо мерките за контрол на разпространението на коронавируса. В резултат на това честотата на инфекциите в определени места понякога е пет пъти по-висока, отколкото в други градове.

Подкрепи Economic.bg