Продажбите на дребно в Обединеното кралство удариха ново дъно

Коледните празници не успяха да спасят търговците

Продажбите на дребно в Обединеното кралство удариха ново дъно

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Търговците на дребно в Обединеното кралство в сферите мода и продукти за дома регистрираха най-лошата си година, сочат данните на Британският консорциум за търговия на дребно (BRC). Според доклада хранителните продажби са нараснали с 5.4% през 2020 г. сравнение с предходната. От Консорциума информират, че тези стойности се дължат на COVID кризата и на мерките, които правителствата предприеха, за да спрат разпространението на вируса.

„Въпреки всичко Коледа успя да донесе малко настроение и раздвижи пазарите в посока нагоре, но не достатъчно. Физическите магазини за нехранителни стоки, включително всички магазини на дребно, които бяха обявени за несъществени, отбелязаха спад на оборотите с една четвърт в сравнение с 2019 г.“, отбелязва Хелън Дикинсън, изпълнителен директор на BRC.

Тя свърза покачването в продажбите на хранителни стоки с „клиентите, които искаха да се презапасят, защото не знаеха докъде ще стигнат правителствените мерки“. „Само през декември имаше положително движение на общите продажби, което се дължеше на коледните празници и беше регистрирано покачване от 1.8%.“

За същия месец онлайн продажбите във Великобритания са скочили с 44.8%, но дори и това не е успяло да извади дребните търговци от кризата.

Според Пол Мартин, ръководител на звеното, анализиращо търговията на дребно в KPMG, заяви, че динамиката в пазарите тепърва предстои. „Новото блокиране ще влоши условията за работа на много несъществени магазини като цяло“, поясни той.

Мартин добави, че през 2020 г. близо 180 000 души са загубили работата си, което е почти една четвърт спрямо 2019 г.

Коментари: 0