Спот цените на газа не спират да растат

Курсът е най-високият за последните 2 години

Спот цените на газа не спират да растат

Снимка: Pixabay

756 ~ 1 мин. четене

Спот цените на газа не спират да поскъпват и посрещнаха новата студена седмица в Европа с бурен растеж – най-силният тази зима. 

Цената на газа в нидерлндския хъб TTF (договор за ден напред) за доставка във вторник се повиши до 284 долара за хиляда кубически метра след предишния пик от 258 долара за доставка в понеделник. Ръстът е повече от 10%, което е най-големият скок в котировките от началото на зимата.

Постигнатата цена е най-високата за последните 2 години и 2 седмици (от 28 декември 2018 г.)

В заснежена Испания, която миналия петък изненада всички, като покачи курса в местния газов хъб PVB до 660 долара за хиляда кубически метра, цената падна обратно до 379 долара.

Началото на 2021 г. в Европа се оказа много по-студено от 2020 г., а прогнозата за температурата до средата на януари е значително по-ниска от предишните три много топли зими.

В същото време украинският газопреносен коридор остава недостатъчно използван.

Потокът на газ в европейската тръбопроводна мрежа през терминали за LNG през януари 2021 г. намалява с 48% в сравнение с януари 2020 г. Това може да е най-големият спад за сезона (през октомври доставките са се свили с 30%, през ноември – с 39%, през декември – с 43%).

Подкрепи Economic.bg