Белгия инцидентно разкри цените на ваксините, които ЕС купи

Блокът харчи межди 1.78 евро и 18 долара за ваксина

Белгия инцидентно разкри цените на ваксините, които ЕС купи

Снимка: БТА

Цените на ваксините за Европейския съюз – за кратко и инцидентно – бяха официално оповестени с публикация в Twitter, предава Politico. Белгийският държавен секретар по бюджета Ева Де Блийкер публикува таблица с цената на всяка ваксина, закупена от Европейския съюз, и колко общо ще похарчи Белгия за ваксините. Скоро след това обаче публикацията е изтрита, но редица белгийски издания вече ѝ бяха направили снимка.

Публикацията се превърна в гаф, защото Европейската комисия по-рано заяви, че не може да оповести цените, платени за всяка коронавирусна ваксина, позовавайки се на споразумение за търговска тайна.

Групи от гражданското общество и евродепутати от месеци призовават ЕК да разкрие колко плаща Европейският съюз, аргументирайки се, че сделките със средства на данъкоплатците следва да имат по-голяма прозрачност.

Комисията подписа сделки с шест производителя на ваксина и завърши проучвателни разговори със седми в четвъртък. Страните ще правят своите поръчки поотделно за всяка ваксина.

Според публикацията на Де Блийкер, Блокът харчи межди 1.78 евро и 18 долара за ваксина. Цената на доза, посочена за всяка от шестте ваксини, е както следва:

  • Оксфорд/AstraZeneka – 1.78 евро
  • Johnson & Johnson – 8.50 долара
  • Sanofi/GSK – 7.56 евро
  • BioNTech/Pfizer – 12 евро
  • CureVac – 10 евро
  • Moderna – 18 долара

Според публикацията на белгийския държавен секретар по бюджета Белгия е взела решение да закупи малко над 33 млн. ваксини за общо 279 млн. евро.

По-късно пред белгийски медии Де Блийкер е обяснила, че публикуването на разбивката на цените е „грешка от страна на комуникационния екип“.

В отговор на въпроси на опозиционни депутати за потенциалните последици от нарушаването на поверителността, Де Блейкър заяви, че гафът няма да „застраши нищо“ по отношение на достъпа на Белгия до ваксини.

От Европейската комисия са отказали коментар по публикацията, повтаряйки, че цените на ваксините са конфиденциални.

Коментари: 0