Танев: Учебните програми са готови от 3 години

Той намекна, че Кунева не е подходяща за МОН

Танев: Учебните програми са готови от 3 години
3653 ~ 2 мин. четене

Учебните програми бяха готови от преди три години, макар и силно променени от мен сега. Това каза министърът на образованието Тодор Танев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.  „Тогава с доста пари по оперативни програми са правени такива консултации и разяснения с учители, траещи понякога с дни. Никой не може да ми докаже в момента, че учителите не знаят това“, заяви Танев.

Той предположи, че причината за поисканата му оставка е лошата комуникация на министерството с обществеността и призна, че има затруднение в това отношение. Според него премиерът е имал предвид, че системно комуникацията е била зле, а не че има системни проблеми. „Ако имаше такива нито щеше да има 5 закона, нито 1,3 млрд. лева докарани дотук и една спокойно работеща система“, посочи Танев.

Той обясни, че ситуацията с новите учебни програми е била преувеличена и отбеляза, че дори сам е внесъл стихотворения, които не са присъствали в учебните програми.

Във връзка с това дали кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева е подходяща за поста, Танев коментира, че още преди 9 септември незнайно защо министри на земеделието по-късно са ставали министри на здравеопазването само защото са юристи. Той заяви, че иронизира нейната кандидатура, въпреки че е интелигентен човек. „Ние гражданите имаме основанието да си кажем думата. Реформаторски блок имат 5 подписа за съгласие, но 6-я подпис е на гражданския съвет“.

Според него следващият министър трябва да е човек, който се разбира с ректорите, ръководството на БАН, Синдиката на учителите и с профсъюзите.  Танев намекна, че има опасност тя да не бъде приета от академичната общност.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че Тодор Танев подава оставка в понеделник, но въпреки това ще остане съветник по образованието в кабинета. Министърът на образованието уточни, че причината за оставането му е, че е започнал реформа, която изисква сериозна работа и трудно може да се осъществи без него.

Подкрепи Economic.bg