Канада ще спечели над 3,6 млрд. долара от марихуана

Толкова може да донесе легализацията на канабис в страната

Канада ще спечели над 3,6 млрд. долара от марихуана

Легализацията на марихуаната в Канада, обещана от новия премиер Джъстин Трюдо, може да спечели на страната 3,6 милиарда долара в местни и федерални данъци. Това сочи изследване на „CIBC World Markets”, пише АФП.

Ейвъри Шенфелд, един от анализаторите, е изчислил големината на канадския пазар за легален канабис като е взел в предвид различни фактори. Той е изчислил броя на хората, които употребяват марихуана на базата на официални държавни и международни статистики. Също така е взел в предвид опита в няколко щата в САЩ, които легализираха употребата на наркотика.

Пазарът на Канабис в Канада ще може да се оцени на 3 млрд. канадски долара според оценката на база на статистиката. Шенфелд обаче припомня, че в САЩ прогнозите не са били съвсем точни и на база на средната разлика там, реалната стойност на приходите в Канада може да достигне до 10 млрд. канадски долара.

Ако продажбата на марихуана бъде облагана като стандартна икономическа дейност, то държавата ще прибира 30% от сумата или около 3 млрд. долара. Ако обаче се приложи облагането на канабис, както алкохола и цигарите, то данъчният дял ще достигне до 5 млрд. канадски долара или 3,6 млрд. щатски долара.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо вече назначи бившият шеф на полицията в Торонто Бил Блеър да разработи необходимите регулации за дистрибуция на наркотика. На този етап няма краен срок, в който легализацията да се въведе. Когато това се случи обаче Канада ще е първата страна от Г7 позволила употребата на марихуана. 

Коментари: 0