Търсят се овчари - заплата над 1000 лева

В Родопите не могат да се намерят желаещи

Търсят се овчари - заплата над 1000 лева
10210 ~ 2 мин. четене
Над 1000 лева на месец заплата предлагат за пастири на овце. Всяко второ стопанство в Родопите оаче не може да си намери кадри. Причината - животните не дават почивен ден, съобщава БНТ. 

Даниела Чакърова е дългогодишна ски учителка. Гледа над 400 овце и кози в семейната ферма в село Проглед. Казва, че работи в зимните курорти, за да купува фураж на животните си. В последните години обаче, нейният по-голям проблем е да си намери пастири. Затова се налага тя сама да пасе стадото в планината. 

"Заплатата на един овчар е както се спазариш, ако е без храна стига до 1000 лева и пак не искат да я вършат тая работа", казва Даниела Чакърова.  

В района на Кресна овчарите също са дефицитни и възнаграждението расте нагоре, разказва Атила Седефчев. 

"Реално като ги сравня с други работи е добре платена, между 20 и 35-40 лв на ден надница искат. Интересното е, че е пълно с хора, които нямат какво да правят, нямат доходи, а няма и желаещи", казва Атила Седефчев, животновъд от с.Влахи. 

Фермерите допълват, че напоследък все повече попадат на хора, които са само придружители на стадото, но не и истински овчари, които познават животните и навиците им. 

"Тази работа е специфична, не е толкова проста или ако е проста, не е за прости хора, защото изисква специфични умения и в крайна сметка ти си вързан към животните не от 8 до 4, до 5, а денонощно", казва Седефчев. 

"Трябва да може да дои, да може да пасе овцете, а това е много трудно. Това, ако някой си мисли, че е лесно да пасеш овце е голяма заблуда", споделя Даниела Чакърова, животновъд от с. Проглед. 

Според фермерите липсата на работна ръка в сектора ще откаже хората от региона да се занимават с основния си поминък - овцевъдството.
Подкрепи Economic.bg