За удължаването на живота на „Козлодуй“ трябват още 92 млн. лв.

Досега са похарчени малко над 130 млн. лв.

За удължаването на живота на „Козлодуй“ трябват още  92 млн. лв.
3686 ~ 2 мин. четене
Българското правителство планира да похарчи 92.2 млн. лв. до 2019 г., с които да се удължи живота на  двата реактора в АЕЦ „Козлодуй“. Това става ясно от отговор, който министърът на енергетиката Теменужка Петкова дава на парламентарен въпрос. Лицензът на 5-и енергоблок изтича през 2017 г., а на 6-и  - през 2019 г. Държавата иска да удължи срока на работата им с още 30 години.

От отговора се разбита, че досега са похарчени малко над 130 млн. лв. за тази цел. Удължаването на живота на блоковете трябва да бъде издадено от българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР) на базата на документацията, получена от АЕЦ "Козлодуй".

Първоначално предвиденият бюджет за удължаването на живота на двата реактора е 220 млн. евро. На базата на извършените дейности досега от Министерството на енергетиката очакват извършените разходи по удължаването на срока на експлоатация на двата енергоблока да бъдат по-малко от прогнозираните.

За изпълнението на необходимите мерки за пети блок досега са сключени 85 договора на обща стойност 128.9 млн. лв., уточнява енергийният министър в своя писмен отговор, публикуван на сайта на Народното събрание.

Разплатените суми по тях са 105.2 млн. лв., а останалите средства ще бъдат платени до края на следващата година.

Лицензът на шести блок изтича в края на 2019 г. Ръководството на ядрената ни централа вече сключи договор с "Русатом Сервиз" и "Риск Инженеринг", чрез който да бъдат уточнени дейностите по удължаване на срока за експлоатация на съоръжението.

По проекта са сключени общо 21 договора на обща стойност 93.1 млн. лв., а разплатените по тях средства са в размер на 25.4 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg