20-те най-богати хора в света изгубиха над $78 млрд.

Безос е изгубил над $20 млрд. за последните две седмици

20-те най-богати хора в света изгубиха над $78 млрд.

Снимка: БТА

Най-големият дневен спад на индустриалния индекс Dow Jones от 1987 г. насам и страховете от върлуващия коронавирус причиниха срив на фондовите пазари в четвъртък, от който двадесетте най-богати хора в света загубиха малко над 78 млрд. долара общо за един ден, пише Forbes.

Най-богатият човек в света - Джеф Безос - загуби над 8 млрд. долара, след като акциите на компанията му Amazon паднаха с близо 8%. Близо до загубата на Безос бе и президентът на френския конгломерат за луксозни стоки LVMH Бернар Арно, чието нетно състояние се намали със 7.7 млрд. долара. Арно, който е третият най-богат човек е света, приключи деня със състояние от 82.5 млрд. долара, след като акциите на LVMH се сринаха с близо 9%, тъй като индустрията с луксозни стоки бе ударена силно от ефекта на коронавируса и сведеното до минимум търсене на луксозни стоки в Китай и Европа.

Основателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг изгуби 5.7 млрд. долара - 9% от състоянието си, тъй като акциите на социалната мрежа се свлякоха с 9%. Основателят на Oracle Лари Елисън изгуби 5.6 млрд. долара от понижените с 11% акции на компанията му.

Загубите за милиардерите дойдоха след като трите основни щатски индекси - S&P 500, Nasdaq, and Dow Jones приключиха търговията в четвъртък с над 9% загуба заради страха какви последствия ще окаже на икономиката на САЩ новата зараза. Президентът на страната Доналд Тръмп обяви в сряда вечер забрана за полети от Европа, последвана и от анулирането на редица спортни събития и обявяването на извънредно положение в Ню Йорк.

От старта на разпродажбата на акции на пазарите в понеделник, състоянието на Безос е намаляло с общо 9 млрд. долара, а присъединено към загубите от миналата седмица той е изгубил общо 23.1 млрд. долара за две седмици и към момента състоянието му се изчислява на 104.4 млрд. долара. За Арно обаче настоящата седмица е по-тежка от миналата, като общо от двете той е изгубил 17.5 млрд. долара.

Коментари: 0