Цените на нефта ще падат и след 1 април

От лятото обаче можем да очакваме цените да тръгнат нагоре заради възстановяването на китайската икономика

Цените на нефта ще падат и след 1 април

Снимка: БТА

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Политиката на Саудитска Арабия и на Русия за освобождаване на добивите на петрол неминуемо ще доведе до нов спад на цените на „черното злато“ след 1 април. Това коментира за Economic.bg Валентин Кънев, доктор на геолого-минераложките науки и управител на Балканската и Черноморска петролна асоциация (БЧПА).

„Двете страни, най-големи производители на петрол в света, се съгласиха, така да се каже, с игрите на свободния пазар и се отказваха, предполагам временно, от ролите си в картела ОПЕК и в разширения му вариант ОПЕК+ за регулиране на цените чрез намаляване на добивите“, обясни д-р Кънев. „Според моите наблюдения останалите страни от картела също се готвят да освободят добивите си след изтичането на споразумението, постигнато през декември, на 31 март, смята той.

Според него моментът за това отказване от задържащите функции на картела не е избран никак случайно. „Според мен страните от ОПЕК и ОПЕК+ използват драстичното свиване на търсенето на петрол заради коронавируса в Китай – най-големия потребител на „черно злато“ в света, за да постигнат преразпределение на пазара. Какво имам предвид? От една страна епидемията, която вече се превърна в пандемия, намали значително потреблението, а оттам – срина цените на петрола до 30-ина долара за барел. От друга страна, освобождаването на добивите ще доведе до нов спад на цените на нефта след 1 април – поне с още няколко долара на барел. А цени около 30 долара за барел вече оказват жесток натиск върху производителите на шистов нефт в Северна Америка и сериозно ги дестабилизират, тъй като са доста под нивата, на които могат да работят ефективно. Така че през последните седмици те вече работят на загуба и се чувстват силно дестабилизирани“, казва Кънев.

Вследствие на това американските компании, добиващи шистов нефт, са принудени да намалят добивите и съответно – експорта си. Разбира се, Русия, Саудитска Арабия и останалите страни от ОПЕК+ ще се възползват от това намаляване на американския износ на нефт, за да го изместят, като възвърнат своите позиции на пазара, загубени в началото на шистовата революция.

Според Кънев обаче ситуацията с ниските петролни цени няма да продължи много дълго. Причината за тази негова прогноза е фактът, че Китай вече се справя с коронавируса, след което навярно много бързо – в рамките на месец-два, ще реанимира икономиката си. В резултат на това потреблението на петрол ще се възстанови, а като реакция – и търсенето му. Разбира се, другият голям потребител на петрол – Европа, тепърва се засяга от заразата, което означава, че потреблението на „черно злато“ на Стария континент също ще падне. Според Кънев обаче сривът тук няма да е толкова голям, колкото в Китай, поради което и влиянието му върху петролния пазар няма да е чак толкова силно.

„Очаквам в някаква недалечна перспектива нормализиране на ситуацията на петролния пазар и съответно задържане и дори повишаване на цените на петрола“, коментира още Валентин Кънев. „Както вече обясних, свиването добивите в Северна Америка ще бъде компенсирано от увеличаването им в ОПЕК и ОПЕК+, така че не очаквам някакви силни сътресения на пазара. Ще има само преразпределение на квотите, което няма да се отрази много на цените. Така че в недалечно бъдеще цените на петрола отново ще тръгнат нагоре. Колко ще е далече това бъдеще зависи първо и основно от бързината, с която ще се възстановява китайската икономика, и второ – от това с колко точно ще се свият добивите на шистов нефт в Северна Америка. Но, според мен, можем да очакваме цени между 40 и 50 долара за барел някъде от началото на лятото“, коментира още експертът по нефта и газа.

Коментари: 0