САЩ одобриха новия бърз тест за коронавирус на Roche

Той дава резултати до три часa и половина, което е десет пъти по-бързо от досегашните методи

САЩ одобриха новия бърз тест за коронавирус на Roche

Снимка: БТА

13011 ~ 2 мин. четене

Американската агенция по храните и лекарствата издаде спешно разрешение за внедряване на теста за коронавирус, разработен от швейцарския производител на диагностика Roche, предава CNBC. Новият тест има за цел да повиши капацитета на изследванията, за да помогне за овладяване на нарастващата епидемия.

Тестовете дават резултати за три часa и половина, като така могат да бъдат изследвани до 4 128 резултата за 24 часа, заявиха от Roche в петък. Това ги прави десет пъти по-бързи от използваните в момента.

„Roche се ангажира да предостави възможно най-много тестове и да достигне границите на производствения си капацитет“ допълниха от базираната в Базел компания.

Разрешението за спешна употреба от страна на агенцията по храните и лекарствата позволява тестовете да бъдат внедрени на пазари, включително САЩ, както и на други места, където приемат маркировката „СЕ“, което означава, че отговарят на европейските директиви. По информация на Bloomberg той вече е наличен и в Европа.

Внедряването на теста в САЩ бе възпрепятствано от дефектни комплекти, разпространени от федералното правителство през февруари, които дадоха някои неверни резултати. Това върна страната обратно в условията на епидемия, заразила повече от 122 хил. души по света и над 1 660 в Съединените щати.

Тестването е от решаващо значение за предотвратяване на разпространението на Covid-19, тъй като позволява на здравните работници да идентифицират заразените и да ги карантинират, дори ако те нямат особени симптоми. Това потенциално може да намали общия брой на инфекциите и да даде още време на производителите на лекарства да изградят по-добри лечения и в крайна сметка ваксина.

Към 13:15 ч. българско време акциите на Roche се покачиха с 10.02%, което покачи и водещият европейски индекс Stoxx Europe 600.

Коментари: 0