10-те най-скъпи инцидента в историята

Те оставят огромни щети за милиарди долари

10-те най-скъпи инцидента в историята
5926 ~ 2 мин. четене

10. Потъването на Титаник през 1912 г.  

Вероятно това е най-известният инцидент в историята, където корабът Титаник потъва на първото си пътуване след сблъсък с айсберг. На борда на кораба има 1500 души, а той самият е изграден за 7 млн. долара, което се равнява на 150 млн. долара днес.

 

9. Експлозия на цистерна в Германия през 2004 г.


Цистерната се сблъсква с кола на моста Wiehltal в Германия. В резултат на експлозията, мостът се разрушава. Временните ремонти струват 40 млн. долара, а цялостната реконструкция – около 318 млн. долара.

 

8. Катастрофата в Чатсуърт през 2008 г.


Инцидентът се случва при сблъсък между товарен и пътнически влак в Чатсуърт, Лос Анджелис, Калифорния. При катастрофата загиват 25 души, а загубите са оценени на 500 млн. долара.

 

7. Катастрофата на бомбардировач В-2 през 2008 г.


На 23 февруари 2008 г. B-2 стелт бомбандировач се разбива на пистата след излитане от военновъздушната база в Гуам. Това причинява огромни щети в системата за управление, които са в размер на 1,4 млрд. долара.

 

6. Разливът на нефт от танкера „Ексон Валдес“ през 1989 г.


На 24 март 1989 г. танкерът „Ексон Валдес“ се натъква на риф край бреговете на Аляска и в морето се изливат между 41 хил. и 120 хил. тона петрол. Това опустошително за околната среда бедствие струва на компанията 2,5 млрд. долара.


5. Аварията на нефтена платформа на Piper Alpha Oil през 1988 г.


Бедствието е познато като най-смъртоносната авария на нефтена платформа в света. Тя е била причинена от техник, който заменил предпазен клапан. Щетите от бедствието струват 3,4 млрд. долара.

 

4. Експлозията на космическата совалка "Чалънджър" през 1986 г.


Совалката "Чалънджър" се разпада 73 секунди след излитането заради дефектен О-пръстен. Загиват всички членове на екипажа, а разходите за замяна на совалката и за разследване на инцидента възлизат на 5,5 млрд. долара.

 

3. Нефтените разливи на Prestige през 2002 г.


Инцидентът се случва край бреговете на Галисия, след корабокрушение на нефтен танкер по време на силна буря. Танкерът буквално се разпада на 2 половини, а милиони литри петрол се разливат в морето. Размерът на щетите е около 12 млрд. долара.

 

2. Експлозията на космическата совалка "Колумбия"


Совалката на НАСА е била унищожена заради дупка в крилото, поради което се губи всичко на борда й. Общата стойност на произшествието се оценява на 13 млрд. долара.

 

1. Чернобилската трагедия през 1986 г.


Това е най-тежката ядрена катастрофа в историята на света. В резултат на взрив, причинен от процедурни нарушения от страна на операторите и немарливост по отношение изискванията за безопасност, реактор 4 на Чернобилската АЕЦ е разрушен. Стойността на трагедията е 200 млрд. долара. Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, които преминават над територията на СССР, Източна Европа и Скандинавия. 

Подкрепи Economic.bg