ТЕЦ „Ей и ЕС Гълъбово“ произведе 40% повече ток през септември

Общо за деветте месеца на годината най-модерната въглищна електроцентрала в България е генерирала близо 2 млн. МВтч електроенергия

ТЕЦ „Ей и ЕС Гълъбово“ произведе 40% повече ток през септември

Снимка: AES България

420 ~ 1 мин. четене
Автор: AES България

ТЕЦ „Ей и ЕС Гълъбово“, опериран от компанията AES България, е произвел 40% повече електроенергия през септември 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. Най-модерната въглищна централа в България е генерирала близо 190 000 МВтч срещу 136 000 МВтч през същия месец на миналата година. Това показва анализ на производствените резултати на ТЕЦ-а.

Общо за деветмесечието на 2020 г. ТЕЦ „Ей и ЕС Гълъбово“ е произвел близо 2 млн. МВтч електроенергия. Произведеното количество електроенергия от най-екологичния въглищен ТЕЦ в България представлява 7% от общото електропотребление в страната, което отново показва ключовата роля на топлоцентралата за българската енергийна система.

На площадката на въглищната топлоцентрала се изпълнява план със строги мерки с цел предотвратяване разпространението на COVID-19 и опазване живота и здравето на служителите и партньорите, с които работи, се казва в съобщението. Благодарение на предприетите мерки електроцентралата работи без прекъсване от началото на извънредното положение заради пандемията от коронавирус в България до днес и така продължава да гарантира енергийната сигурност за страната.

AES присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3.2 млрд. лв. AES България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „Ей и ЕС Гълъбово“, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, а също така е мажоритарен собственик на AES Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Подкрепи Economic.bg