Брюксел затваря кафенетата и баровете

По план мярката ще важи в продължение на месец

Брюксел затваря кафенетата и баровете

Снимка: БТА

10711 ~ 1 мин. четене

Баровете и кафенетата в Брюксел ще бъдат принудени да затворят за един месец от четвъртък, съобщиха регионалните власти в сряда. Това се случва, след като белгийската столица изпревари Париж по брой заразени, предава Reuters.

Брюксел е на второ място след Мадрид сред 27-те столици на Европейския съюз по заболеваемост, съобщиха белгийските здравни власти в сряда. Градът отчита 502 случая на инфектирани с Covid-19 на 100 хил. жители през последните две седмици.

Руди Вервоорт, премиер на регион Брюксел, каза на пресконференция, че баровете и кафенетата ще бъдат затворени за един месец от четвъртък дори ако предлагат само чай или кафе. Това решение кореспондира с действията, предприети във вторник в Париж. Забранява се и пиенето на алкохол на открито в столицата.

Властите ще решат на друга среща в петък дали и как да запазят отворени училищата и университетите.

Припомняме, че мерките в Брюксел бяха затегнати в края на септември с въвеждането на вечерен час на барове и ресторанти, а консумацията на храна бе забранена на пазарите на открито.

Във вторник белгийското правителство затегна и националните ограничителни мерки, включително затварянето на баровете в 23 ч. и ограничаване на социалните групи до не повече от четирима души, независимо дали са у дома, в заведение или събрани навън. В спортните центрове няма да се допускат зрители, които да гледат любителски спорт.

Експертите приписват втората вълна на пандемията в Белгия, както и навсякъде в Европа, отчасти на хората – особено младите. Covid-19 отне 10 092 живота в малката държава с население от 11 млн. души – това е едно от най-високите нива на смъртност на глава от населението в света. 

Подкрепи Economic.bg