И Брюксел затяга коронамерките

Консумацията на храна ще бъде забранена на пазарите на открито

И Брюксел затяга коронамерките

Снимка: БТА

Брюксел затяга ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса от понеделник, обявиха местните власти, цитирани от европейското издание Politico.

Баровете и кафенетата ще може да работят само до 23 ч, като правилото не важи за ресторантите. Всички магазини, продаващи храни или напитки, ще трябва да затворят в 22 ч. Консумацията на храна ще бъде забранена на пазарите на открито. Забраната за събиране на 10 или повече души между 23 и 6 ч остава, като ще бъдат провеждани масови проверки, за да се гарантира спазването на правилата.

Миналата седмица белгийските власти обявиха облекчаване на мерките за предотвратяване на коронавируса, включително премахване на задължителните маски на повечето места на открито. Новите правила за Брюксел не отменят тези мерки, като маски за лице се носят само в оживени зони, като например в близост до училища или търговски зони и места, където социалното дистанциране е невъзможно.

Новите мерки в Брюскел ще се прилагат първоначално в продължение на три седмици, като заседанието за оценката им ще се проведе на 6 октомври.

Новината идва след кризисна среща в събота с кметовете на града, местните управители и здравните власти, предава френското издание Le Soir. Броят на новите случаи в града е сред най-високите в страната с 2353 нови случая през миналата седмица. Със 110 976 случая на COVID-19 и 9 969 смъртни случая Белгия има един от най-високите нива на смъртност от Covid-19 в Европа.

Припомняме, че за последната седмица рязко затягане на коронамерките стана факт и във Великобритания и Франция, където новозаразените рязко се покачиха.

Коментари: 0