Цветанов се закани да не управлява „от джипка“ при учредяването на новата партия

Той поиска оставка, предсрочни избори и промяна

Цветанов се закани да не управлява „от джипка“ при учредяването на новата партия 10 Снимки

Снимка: Красимир Свраков

Председателят на новата партия на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов - „Републиканци за България“, ще може да се преизбира само веднъж. Това означава, че формацията може да е с един и същи лидер максимум два мандата. Това обяви самият Цветанов на откриването на учредителния конгрес. Той официално бе избран за председател на партията по време на конгреса, а за негов заместник бе избран Павел Вълнев. 

Идеологът на този проект не е Цветан Цветанов, а всички вие. Ще работим за промяна в начина на управление, прозрачност, ценности, които обединяват, а не разделят. През последната година наблюдаваме липса на ясна посока и хоризонт пред България. Протестите са сега вече 80 дни, но това е натрупана енергия от нерешени проблеми преди това“, заяви Цветанов.

Той акцентира и върху това, че в страната винаги е липсвала ясна политика и посока „как да стигнем до българите в чужбина, как да направим така, че да се върнат или да бъдат защитени избирателните им права и зад граница“.

По време на речта си Цветанов обяви, че не може да се управлява от джипка, от която ще се раздават пари безотчетно и без никаква прозрачност.

По отношение на програмата на партията, която ще се позиционира в център-дясно, той заяви, че очаква предложения от всички свои съмишленици. За целта сайтът на партията ще се превърне в платформа, на която да се събират идеи за различните секторни политики.

Заради атаки, дошли от бившите му съпартийци от ГЕРБ, че е застанал до президента Румен Радев, Цветанов уточни, че с държавния глава има политически различия, но за решаване на проблемите, натрупани в страната, сега е нужда оставка, предсрочни избори и промяна.

В следващия месец и половина Цветанов и заместникът му Вълнев ще направят национална обиколка. В момента „Републиканци за България“ имали покритие от структури на 75% от територията на страната. Амбицията на Цветанов е процентът покритие да е 100 след предстоящата обиколка. 

Точно преди седмица Цветан Цветанов представи част от Инициативния комитет, който взе решение новата партия да бъде учредена днес. Сред учредителите са бивши кадри на ГЕРБ, но и на партии като ДСБ и СДС, известни спортисти, като олимпийският вицешампион Благой Благоев, телевизионният журналист Горан Благоев, лекари, университетски преподаватели, български мигранти от страни в Западна Европа, Австралия и Америка.

Коментари: 0