Технологичните акции се сринаха

Най-губеща бе Tesla, като акциите на компанията поевтиняха с 10.3%

Технологичните акции се сринаха

Снимка: БТА

Американските борси се сринаха в сряда, което донесе още затруднения за икономиката на страната през септември. Dow Jones направи спад от 1.9% като се установи на 26 763.13, въпреки по-рано отчетения ръст. S&P500 се понижи с 2.4%, търгувайки се на 3 236.92, в същото време NASDAQ се сви с 3% достигайки ниво от 1 0632.99 пункта. Акциите на Amazon, Netflix и Apple се сринаха с над 4%, технологичните гиганти поведоха останалите акции в спад за деня. Facebook приключи сесията с негативна разлика от 2.3%, Google отчете понижение от 3.5%, докато Microsoft се сви с 3.3%, показва анализ на "Елана Трейдинг".

В технологичната сфера, най-губеща бе Tesla, като акциите на компанията поевтиняха с 10.3%, след като Елън Мъск обяви новите прогнози за доставки през 2020, в допълнение Tesla показа информация относно новата батерия, която ще редуцира цената на производство на автомобилните модели на компанията. Напрежението върху акциите се повиши допълнително след като Tesla осъди американското правителство да облекчи тарифните такси от Китай.

Европейските пазари затвориха с позитивна сесия, след като инвеститорите бяха удовлетворени от излязлата информация относно икономическите събития в Еврозоната. Данните показаха, че бизнес активността се е свила през септември спрямо август, но въпреки това бе отчетено ниво от 50.1, като стойност над 50 може да бъде считана за икономически растеж. Испания разгледа данните си за БВП от второто тримесечие, като отчете свиване от 17.8%, което е по-добре от очакваната прогноза за свиване от 18.5%. Междувременно, индексът на активността в производствения сектор на Великобритания отчете стойности от 55.7 спрямо прогнозата от 56.3. Въпреки това FTSE100 нарасна с 1.2%, като се установи на 5 899.26 пункта. В същото време DAX30 се повиши с 0.39% като последно се търгуваше на 12 642.97 пункта.

Петролът отчете минимален ръст от малко над 1%, след като Щатите обявиха понижение на запасите от петрол за миналата седмица. Brent поскъпна с 1.3%, търгувайки се на 42.25$ за барел, докато WTI отбеляза ръст от 0.3% като се установи на 39.93$ за барел. Златото се понижи с над 2% през сряда, като достигна най-ниски стойности от 2 месеца насам. Инвеститорите очакват отговор на централните банки относно икономическата несигурност през септември и близкото бъдеще. Цената на спот златото се сви с 1.9% до 1 862.56$ за тройунция.

Акценти днес

Индекс на бизнес климата – Германия

Германия ще представи промените на бизнес климата в 11:00. Индексът на бизнес климата отчита очакванията за следващите 6 месеца, като се базира на информация взета от търговския сектор на Германия.

Инструмент на фокус - Allianz SE

Цената на акциите се движи навлезе в зона на подкрепа  и препродадена пазарна стойност. Ако пазарът окаже допълнителен натиск върху Allianz, може да се очаква цената да продължи сегашното движение до психологическото ниво от 150.00. При неуспешен пробив на подкрепата, може да се очаква акциите да достигнат нивото на 200-периодната средна, което се намира в горната част на канала.

USD/CHF

Валутната двойка успя да пробие локалните върхове заформени от началото на август около 0.91775. След успешния пробив, може да се очаква цената да достигне нивото на 100-периодната средна и заформената съпротива около 0.94000. Индикаторът MACD показва силно повишен покупателен обем, което е добра индикация за дълга позиция.

Copper

Цената на суровината се намира точно над ниво от силно заформена подкрепа от началото на юли, в съчетание с 50-периодната средна, което индикира за възможна промяна на текущото движение. При допълнителен натиск от пазара, цената може да тества подкрепата, в противен случай може да се очаква тест на образувания канал и завръщане във възходящия тренд от средата на август.

Denmark20

Европейският индекс Denmark20 образува флаг движение от началото на юли. Текущата стойност се намира точно под нивото на горната граница. При неуспешен опит за пробив е възможна корекция до 100-периодната средна и образуваната подкрепа около 1250.00. В допълнение, бавните средни на индикатора Стохастик се пресичат в зона на прекупен пазар, което е силна индикация за промяна на текущото движение, както и че индексът е навлязъл в зона на прекупен пазар.

Коментари: 0