Българският туризъм иска държавни пари, за да се промени

Ще има фалити заради невъзможност да се обслужват банкови заеми

Българският туризъм иска държавни пари, за да се промени

Снимка: Economic.bg/Архив

След пандемията от Covid-19 българският туризъм няма да може да продължи да функционира както досега – и от гледна точка на управлението, и от гледна точка на собствеността. Заради това Националния борд по туризъм настоява държавата да се включи като инвеститор в сектора, за да се избегнат грешките от последните десетилетия, когато всичко беше презастроено, а сега няма кой да го ползва.

„Държавата трябва да инвестира. След Covid-19 българският туристически сектор не би могъл да продължи да функционира както сега - като управление и собственост. Държавата следва да влезе като инвеститор, трябва да се заложат генерални планове на развитие на инфраструктурните обекти. Всички културно-исторически обекти са държавна собственост, превръщането им в атракции от световна значимост означава да се правят инвестиции – в дигитализация, реклама и маркетинг“, коментира пред Nova Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Според нея загубите на сектора по време на летния сезон тази година са 80% и има възможност от фалити. „Има такава възможност заради невъзможността да се обслужват кредитите. Може да се окаже в един момент, че банките ще станат съсобственици в туристическия сектор, а това е една много лоша перспектива“, каза тя.

Според нея могат да се използват средствата от анти-ковид плана на ЕС, които по нейните думи за България са 6 млрд. евро. Според нея с тези пари, както и с 30-те милиарда евро от следващия програмен период, държавата може да инвестира в подобряване на инфраструктурата, в реклама и привличане на туристи и в крайна сметка да си върне тази инвестиция с печалба.

„Когато Царевец и Перперикон са толкова познати на света като Акропола и Колизеума, тогава държавата като собственик е успяла да капитализира своята собственост“, казва Полина Карастоянова.

Тя дава пример със Слънчев бряг, където след края на сезона на 30 септември, вече няма какво да се прави там и туристи не идват. „Държавата може да инвестира в развитие на летищата, изграждане на конферентен и конгресен център, който да осигури събития от март до юни и от септември до ноември, както правят Испания и Португалия“, обяснява Карастоянова.

Коментари: 0